Handhaving in burger cruciaal voor een schone stad

In Amsterdam is het veel te vaak en op te veel plekken een ontzettende troep. Wat de VVD betreft is de maat vol. De gemeente moet een duidelijk signaal afgeven dat Amsterdam dit niet langer pikt. Volgens VVD-raadslid Rik Torn helpt alleen opruimen niet: “De gemeente moet veel forser gaan handhaven, ook in burger.”

Op dit moment handhaaft de gemeente op een laag pitje: zo wordt er slechts incidenteel in burger gehandhaafd. De VVD wil dit veranderen. Dankzij een eerder initiatief van de VVD is er één miljoen euro extra beschikbaar gemaakt voor handhaving. Torn wil dat de gemeente met dit geld structureel en op grote schaal gaat handhaven. “Met de boeteopbrengsten kan de gemeente vervolgens nog meer handhavers inzetten,” aldus Torn.   

Sommige bezoekers, bewoners of ondernemers gooien hun afval gewoon op straat als er geen handhaver in zicht is. De VVD vindt dit niet normaal en wil hier keihard tegen optreden. Dit kan door gebruik te maken van de mogelijkheid om in burger te handhaven. Volgens fractievoorzitter Marja Ruigrok is permanente ‘undercover’ handhaving noodzakelijk om de stad aantrekkelijk te houden voor bewoners en ondernemers. Ruigrok: “Hiermee laat de gemeente zien dat zij de vele Amsterdammers die inmiddels radeloos zijn serieus neemt. Het geld is er al. Nu nog de wil van het college.”

Lees hier het voorstel.