VVD Amsterdam lanceert tweede ‘Zwartboek Kraken’

Als het aan de VVD ligt stopt Amsterdam per direct met het gedogen van krakers. VVD-woordvoerder Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius: “Het zwartboek maakt duidelijk dat kraken bij wet is verboden maar dat het nog steeds wordt gedoogd. De VVD wil dat Amsterdam dit gedoogbeleid met overlast, geweld en schade als gevolg per direct stopt.”

De Wet Kraken en Leegstand biedt de mogelijkheid om te ontruimen maar in Amsterdam wordt momenteel niet ontruimd voor leegstand. In de praktijk betekent dit dat krakers van panden en terreinen waar nog geen concrete plannen voor bestaan, vrij spel hebben. “Amsterdammers die slachtoffer worden van krakers staan er te vaak alleen voor. Wij vinden dit de omgekeerde wereld en willen dat Amsterdam per direct het ontruimingsbeleid loskoppelt van de leegstandsbepaling. Kraakpanden moeten altijd worden ontruimd.”

“Krakers zijn dieven die de maatschappij handenvol met geld kosten, geld dat veel beter besteed kan worden. We willen dat Amsterdam voortaan standaard niet alleen ontruimingskosten maar ook eventuele schade aan panden of openbare ruimte op de krakers verhaalt”, aldus Yeşilgöz-Zegerius. “Wanneer blijkt dat ze de schade niet kunnen betalen dan moet gekeken worden naar een geschikte werkstraf. Van een kale kip kan prima bouillon worden getrokken.”

Lees hier het Zwartboek Kraken