Vraagtekens bij beloning vrijwilligerswerk in bijstand

De Amsterdamse VVD wil opheldering over een experiment van de gemeente om Amsterdammers met een bijstandsuitkering voor vrijwilligerswerk te belonen. VVD-woordvoerder Werk Marianne Poot: “Wij zijn er een groot voorstander van dat mensen in de bijstand een tegenprestatie leveren of vrijwilligerswerk doen maar hen daarvoor te belonen staat hier haaks op.”

De gemeente gaat mensen in de bijstand die vrijwilligerswerk verrichten in een proef belonen met ‘Makkies’, een soort waardebonnen die bij buurtwinkels kunnen worden ingeruild. Niet alleen staat deze beloning haaks op de essentie van vrijwilligerswerk maar bovendien veroorzaakt het ook ongelijkheid omdat slechts een klein deel van de vrijwilligers een vergoeding ontvangt. Tevens zorgt een dergelijke beloning voor minder prikkels om uit de bijstand te komen en door betaald werk te zoeken.

Wat de VVD betreft een zeer slechte zaak, die nooit de bedoeling kan zijn en leidt tot een averechts effect. “In plaats van op willekeurige basis cadeautjes uit te delen, kan de gemeente haar middelen beter inzetten om Amsterdammers in de bijstand aan een baan te helpen”, aldus Marianne Poot.