Stadsloketten op initiatief van VVD geopend op 1 mei

Vandaag werd bekend dat de stadsloketten vanaf dit jaar op 1 mei, de Dag van de Arbeid, geopend zullen zijn. Het stadsbestuur geeft hiermee uitvoering aan een initiatiefvoorstel van de VVD, dat op 2 juni 2016 met een kleine meerderheid van 22 tegen 21 stemmen door de gemeenteraad werd aangenomen. VVD-raadslid Rik Torn reageert tevreden op de openstelling: “We zijn blij dat bewoners ook op deze dag terecht kunnen bij de loketten en dat ambtenaren zelf kunnen bepalen of ze werken of vrij nemen.”

De stadsloketten waren tot op heden nog gesloten op 1 mei. De gemeente Amsterdam was, samen met de vakbonden, de enige organisatie in Nederland die haar werknemers verplichtte om vrij te nemen op deze dag. Torn: “Ambtenaren hebben liever keuzevrijheid dan een verplichte vrije dag. Laat mensen zelf kiezen of zij op 1 mei vrij willen zijn of deze vanuit de gemeente verstrekte extra vrije dag een andere keer willen gebruiken.”

Omdat de Dag van de Arbeid geen officiële feestdag is zijn alle bedrijven, winkels en organisaties gewoon open op 1 mei. Het is volgens Torn dan ook niet uit te leggen waarom het stadhuis en de stadsloketten op 1 mei altijd gesloten waren. Torn: “Gelukkig brengen we daar vanaf dit jaar verandering in en staan Amsterdammers op 1 mei niet meer voor een dichte deur.”

Goede dienstverlening bij de stadsloketten is een belangrijk onderwerp voor de VVD. “Het is goed dat ons plan nu wordt uitgevoerd, maar we zijn er nog niet. We blijven ons inzetten voor optimale dienstverlening, bijvoorbeeld ook ‘s avonds of online,” aldus Torn.