Zuidas wordt meer dan alleen plek voor gehaaste zakenlieden

VVD-raadslid Tjakko Dijk schreef samen met D66-raadslid Bart Vink een opiniestuk in het Parool over de ontwikkeling van de Zuidas. Lees hier hun betoog.

‘Troosteloos’ noemde Duco Stadig de Zuidas onlangs in het Parool. Wat de oud-wethouder van PvdA-huize betreft is de huidige uitstraling van de Zuidas een ‘les voor de toekomst’. Maar de Zuidas is nog helemaal niet af. Iedereen die er langsrijdt kan dat aan de bouwkranen zien. De toekomst van dit woon- en werkgebied in Amsterdam-Zuid is nog volop in ontwikkeling. Langzaam maar zeker ontstaat hier  een plek die velen aanspreekt, inspireert én aantrekt: bewoners, bezoekers, ondernemers. Een nieuw centrum van de stad op steenworp afstand van Schiphol en de Amsterdamse binnenstad. Amsterdam en Nederland kunnen er trots op zijn.

VVD en D66 willen dat de Zuidas niet alleen een toplocatie wordt voor bedrijven, maar ook voor Amsterdammers. Een echte stadswijk om te wonen, te werken en te leven. De Zuidas wordt steeds aantrekkelijker en de huidige barrière tussen Oud-Zuid en Buitenveldert wordt steeds kleiner. Een alleenstaande biotoop van glas en staal van rond de eeuwwisseling - toen Duco Stadig wethouder was - hoort daarmee langzaamaan tot het verleden. Tussen de ruime herenhuizen en appartementen van Zuid en de groene hofjes van Buitenveldert ontstaat nu een echt 'stadse' plek waar Amsterdam trots op mag zijn.

Levendigheid op de Zuidas kan alleen worden gerealiseerd door mensen, in dit geval door de aanwezigheid van mensen op straat. Mensen die er wonen, die er werken en mensen die er willen komen. We zijn het dan ook eens met Duco Stadig dat de Zuidas meer woningen nodig heeft, meer groen en meer horeca en winkels.

De oplossing daarvoor ligt niet in defaitisme. Wel moeten we vaart maken met het onder de grond brengen van de snelweg en de aanleg van het nieuwe trein- en metrostation. Mét aandacht voor de leefbaarheid tijdens de bouw. Op de Zuidas ligt dan een geweldige kans om een unieke Amsterdamse stadswijk te ontwikkelen. Met hoogwaardige en gemengde woningbouw voor Amsterdammers uit alle inkomensgroepen. Daarmee ontstaat een topwoonmilieu met een sterke aantrekkingskracht op horeca en winkels. Maar er is meer nodig.

Wij hameren al lange tijd op een geweldig park dat Amsterdammers uit de hele stad aantrekt. Internationale voorbeelden als het Millenium Park in Chicago, de High Line in New York of de Promenade Plantée in Parijs laten zien wat de mogelijkheden zijn. Ook daardoor wordt het gebied meer een geheel en ontstaat tegelijkertijd nieuwe ruimte voor ontspanning en recreatie in een gebied dat nu vooral bekend staat om haar harde werksfeer. Dit kan ook helpen om bezoekers aan te trekken en daarmee beter over de stad te spreiden. De auto's van de A10 gaan onder de grond en daarvoor in de plaats komt een mooi, nieuw station met op het dak een prachtig groen park op de plek waar nu asfalt en auto's de boventoon voeren. Ook een uitkijkplek bovenin één van de Zuidas-gebouwen of de komst van een museum naar de Zuidas zou hier goed bij passen. Bijvoorbeeld in de vorm van een Kunsthal met tijdelijke exposities of een dependance van een bestaand museum.  Daarmee komt de Zuidas werkelijk tot leven. Er is al veel ten goede veranderd, maar wat VVD en D66 betreft geldt: "you ain't seen nothing yet"!

Kortom, de Zuidas is nog lang niet af. In plaats van te accepteren dat deze plek in Amsterdam voorbehouden blijft aan gehaaste advocaten, bankiers en de kille uitstraling van glas en staal willen wij doorwerken. Zodat de Zuidas een plek wordt waar iedere Amsterdammer het fijn vindt om te zijn.

Tjakko Dijk, gemeenteraadslid VVD
Bart Vink, gemeenteraadslid D66