VVD wil extra handhaving op grofvuilplunderaars

Wie in Amsterdam zijn huisafval of grofvuil op straat zet, loopt een grote kans dat dit wordt geplunderd door personen die op zoek zijn naar metaal. Zij richten hierbij een enorme ravage aan: vuilniszakken worden opengereten en ijskasten worden uit elkaar gerukt. VVD-raadslid Rik Torn wil dat het stadsbestuur meer doet om deze misstanden zo snel mogelijk te beëindigen: “Het doorzoeken van afval is illegaal en levert veel zwerfafval op. Wat de VVD betreft gaat de gemeente strenger handhaven tegen deze plunderingen.”

De afvalplunderaars, vaak afkomstig uit het buitenland, werken samen in strak georganiseerde bendes. In busjes en zelfs met verkenners op de fiets kammen zij de stad uit om zoveel mogelijk afval te doorzoeken. Torn: “Het kan en mag niet zo zijn dat organisaties hun verdienmodel baseren op illegale activiteiten. Daarom heeft de VVD het stadsbestuur gevraagd om extra te gaan handhaven. Om de daders in de kraag te vatten zou bijvoorbeeld gebruik kunnen worden gemaakt van lokijskasten.”

Ook wil de VVD dat het stadsbestuur in kaart brengt wie zich precies schuldig maken aan de plunderingen. “Vervolgens kan de gemeente in samenwerking met andere autoriteiten ervoor zorgen dat deze bendes worden opgerold,” aldus Torn.