Geef duurzame start-ups een steun in de rug

De VVD wil dat Amsterdam een springplank biedt aan jonge start-ups die de stad CO2-uitstoot gaan besparen, de energietransitie versnellen en de circulaire economie gaan versterken. VVD-woordvoerder Duurzaamheid Cees Eenhoorn: “Wat de VVD betreft roept de gemeente een fonds in het leven dat jonge bedrijven de mogelijkheid geeft om zich hierin verder te ontwikkelen. Hiermee stimuleren we werkgelegenheid en leveren we een impuls aan de energietransitie die deze stad voor ogen heeft.”

De gemeenteraad heeft in 2015 een fonds opgericht om Amsterdam duurzamer te maken. Eenhoorn vindt dat nieuwe start-ups hierbij het vliegwiel kunnen zijn en kunnen zorgen voor innovatieve oplossingen: “In Amsterdam lopen veel ondernemers rond die innovatieve producten op de markt willen brengen. Denk aan energieopwekkende lantarenpalen en stoeptegels van gerecycled afval. De gemeente kan 1 miljoen euro uit het fonds gebruiken om deze start-ups te ondersteunen of zulke producten als eerste in te kopen. Zo kunnen de start-ups een vliegende start maken en snel op eigen benen staan. Succesvolle start-ups zullen hun investering vervolgens weer terugbetalen. Zelfstandigheid staat voorop.”

De VVD wil dat de nadruk ligt op lokale projecten waarbij energiebesparing, duurzame energieopwekking of de circulaire economie centraal staan. Eenhoorn: “Kleine projecten zijn voor investeerders niet interessant, terwijl ze wél de commerciële potentie van beginnende start-ups aantonen. Dat is precies wat investeerders aantrekkelijk vinden.”

Eenhoorn benadrukt dat nieuwe start-ups ook bijdragen aan economische groei en werkgelegenheid. “Zulke start-ups versterken het innovatieve karakter van onze stad. Een echte win-winsituatie: bedrijven, werknemers én het milieu profiteren. Heel Amsterdam profiteert,” aldus Eenhoorn.

Zie in de bijlage voor het initiatiefvoorstel van de VVD.