VVD: “Gebruik scanapparatuur voor taxihandhaving”

De VVD wil dat het stadsbestuur onderzoekt hoe er efficiënter kan worden gehandhaafd in de taxibranche. Vandaag diende VVD-raadslid Cees Eenhoorn hiertoe een motie in. “Wij willen dat het stadsbestuur kijkt naar de mogelijkheid om door middel van het scannen van kentekens te handhaven.”

De huidige taxihandhaving is gebaseerd op het staande houden van taxichauffeurs. Tijdens zo’n controle dient er een flinke checklijst te worden afgewerkt. Eenhoorn: “De huidige handhavingsprocedure kost veel tijd en leidt tot stress, vertraging en omzetverlies. Wij willen dat de gemeente nieuwe scantechnieken toepast.”

Eenhoorn wil dat bestaande databases, zoals die van de gemeente, TTO’s en de ILT, aan elkaar worden gekoppeld. Zo kunnen handhavers met scanapparaten, die nu al worden ingezet bij parkeerhandhaving, zowel de opstap als bel- en bestelmarkt controleren, zonder de chauffeurs staande te hoeven houden.

“Handhavers kunnen dan snel checken of taxi’s en taxichauffeurs beschikken over de juiste ontheffingen, chauffeurskaarten of eventuele schorsingen. De gemeente kan met het scannen van taxi’s meer en sneller grip krijgen op eventuele misstanden. Dit komt de kwaliteit van de Amsterdamse taxibranche ten goede,” aldus Eenhoorn.