Overstappen naar eeuwigdurende erfpacht mogelijk

De Amsterdamse gemeenteraad heeft vandaag ingestemd met de overstapregeling voor eeuwigdurende erfpacht. VVD-woordvoerder Erfpacht Tjakko Dijk: “Het woord historisch is in het kader van erfpacht al regelmatig gevallen maar in dit verband absoluut wederom van toepassing. Voor het eerst in meer dan 100 jaar kunnen Amsterdamse erfpachters vrijwillig overstappen naar eeuwigdurende erfpacht, waarmee zij zijn gevrijwaard van onvoorspelbare canonverhogingen aan het einde van hun erfpachttijdvak.”

Op voorspraak van de VVD is de overstapregeling tijdens het debat aangepast met een hardheidsclausule, een bezwaarmogelijkheid en een aangepast tarief voor woningen met een huurbestemming.

De invoering van eeuwigdurende erfpacht is een belangrijk wapenfeit van het huidige college, op weg naar een echte keuze tussen erfpacht en eigen grond. Tjakko Dijk: “Ik ben onder de indruk geraakt van de grote betrokkenheid van erfpachters bij de invoering van eeuwigdurende erfpacht. Niet iedereen is tevreden en dat snap ik heel goed. Maar dankzij alle inspraak ligt er nu een goede overstapregeling.”