VVD wil met pinnen meer afvalboetes innen

Wat de VVD betreft worden alle afvalhandhavers uitgerust met mobiele pinapparatuur, zodat afvalovertreders hun boete voortaan direct kunnen betalen. VVD-woordvoerder Afvalbestrijding Rik Torn: “Door afvalveroorzakers hun boete te laten pinnen kunnen afvalboetes efficiënter, vaker en sneller worden geïncasseerd.”

Eerder dit jaar bleek dat veel parkeerboetes die worden uitgeschreven aan buitenlandse toeristen niet worden betaald. Volgens Torn bestaat er een risico dat boetes voor het veroorzaken van troep ook onbetaald blijven: “Dankzij de VVD is er vanaf volgend jaar een permanent handhavingsteam in burger actief in het drukbezochte Damgebied. Wij verwachten dat dit team veel boetes zal uitschrijven aan toeristen die hun afval op straat gooien. Wij willen dat deze boetes ook daadwerkelijk betaald worden.”

In het verkeer en openbaar vervoer is het al een langere tijd mogelijk om boetes direct te betalen. Daarom vindt de VVD het een logische stap dat afvalhandhavers ook worden uitgerust met pinautomaten. “Ook is het effect van een boete sterker als deze direct wordt betaald. Bovendien past dit in het lik-op-stukbeleid dat nodig is om de stad weer schoon te krijgen,” aldus Torn.