Torn: afvalhandhaving kan en moet veel beter

De afvalhandhaving in Amsterdam stelt vrijwel niets voor, zegt VVD-woordvoerder afvalbestrijding Rik Torn. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat de verantwoordelijk wethouder – Abdeluheb Choho (D66) – grootschalige inzet van handhavers in burger ‘als te fors beschouwd’. Choho vindt dat dit ‘niet in proportie’ zou staan ‘tot de daadwerkelijke problematiek’. “In tegenstelling tot wat wethouder Choho vindt, moet de gemeente juist alle handhavingsmiddelen uit de kast trekken om de afvalproblematiek te bestrijden”, aldus Rik Torn. Wat Torn betreft wordt er voortaan systematisch gehandhaafd op plekken waar continu afval wordt gedumpt, ook in burger.

“Wie met regelmaat langs een afvalinzamelingslocatie of drukbezochte straat komt, constateert al gauw dat er op zulke plekken dagelijks afvalovertredingen plaatsvinden”, zegt Torn, die de afgelopen weken een aantal locaties regelmatig controleerde op zulke overtredingen. “Iedere Amsterdammer kan zo een aantal plekken in zijn of haar buurt noemen waar dag in dag uit – tegen alle regels in – afval wordt gedumpt. Op deze plekken moet veel forser worden gehandhaafd. Helaas lijkt het wethouder Choho aan een sence of urgency te ontbreken hier echt werk van te maken”, vindt Torn. 

In schriftelijke vragen aan het college vraagt Torn of wethouder alsnog bereid is alle denkbare handhavingsmiddelen in te zetten om de afvalproblematiek op probleemlocaties op te lossen.