VVD: Neem oproep weerbaardere handhaving serieus

De VVD wil dat het college serieus gaat kijken naar de oproep vanuit handhaving om handhavers flexibeler in te kunnen zetten en uit te rusten met wapenstokken en pepperspray. Woordvoerder Veiligheid Marianne Poot: “Het pleidooi voor flexibiliteit en een betere uitrusting is niet voor niets gehouden. Wat ons betreft houdt de gemeente een proef met deze uitrusting.”

Handhavers worden tegenwoordig vaker in de avond of ’s nachts ingezet. Helaas krijgen zij hierdoor ook vaker met agressie en geweld te maken. “Wij vinden dat handhavers die te maken krijgen met agressie zich moeten kunnen verdedigen, bijvoorbeeld met een wapenstok of pepperspray. Daar is niets raars aan. Dit gebeurt immers al in het openbaar vervoer en in kleinere gemeenten,” aldus Poot.

Een wapenstok en pepperspray versterkt het gezag en de weerbaarheid van een handhaver. Dit kan er aan bijdragen dat de politie minder vaak ter versterking te hulp moet schieten, denkt Poot. “Zo kunnen handhavers beter hun werk doen en behoudt de politie meer capaciteit om zich te richten op haar kerntaken.”

“Natuurlijk moet altijd geprobeerd worden om een conflict of dreigende situatie  verbaal op te lossen. En natuurlijk moeten handhavers goed getraind worden. Maar we kunnen ons absoluut voorstellen dat er situaties zijn waarin wapenstok en pepperspray nuttig zijn. We willen graag dat de gemeente een proef start zodat we op basis van feiten deze discussie kunnen voeren. Wij denken dat het zowel voor de handhaver als voor de omstanders veiliger wordt,” aldus Poot.

Tijdens het debat dat de gemeenteraad hier woensdag over voerde bleken alle andere partijen, met uitzondering van het CDA, geen voorstander te zijn van de voorgestelde maatregelen.