VVD: ook sirene voor dierenambulance


De Amsterdamse VVD wil dat ook dierenambulances bij spoed met een sirene en door rood licht mogen rijden. VVD-gemeenteraadslid Stefan de Bruijn: “De vijf Amsterdamse dierenambulances kunnen dan veel sneller bij een dier in nood komen. Dat is goed voor het welzijn van dieren, ongeruste Amsterdammers hoeven dan minder lang te wachten én het is goed voor de doorstroming als een onverhoopte aanrijding met een dier zorgt voor een verkeersopstopping.”


De VVD-gemeenteraadsfractie heeft het college van Burgemeester en Wethouders verzocht om met de minister van Infrastructuur & Milieu te overleggen over het verruimen van de bevoegdheden van de dierenambulance. Dierenambulances zouden bij spoed dezelfde mogelijkheden als een gewone ambulance, de brandweer of politieauto’s moeten krijgen.


VVD-raadslid De Bruijn heeft bij een werkbezoek aan de dierenambulance met eigen ogen gezien dat de doorstroming voor de dierenambulance op dit moment een probleem is: “De medewerkers van de dierenambulance moeten snel kunnen handelen. Dat lukt ze vaak niet. Als je niet met sirene, door rood of te hard mag rijden ben je onnodig veel tijd in het verkeer kwijt. Het kostte ons bijvoorbeeld ruim een half uur om bij een aangereden hond op de A9 te komen. Bij aankomst was de hond inmiddels overleden en was een forse file ontstaan.”


De Bruijn was onder de indruk van het werk van de medewerkers en vrijwilligers van de dierenambulance: “Het is bijzonder om te zien hoe de medewerkers en meer dan honderd vrijwilligers zich inzetten voor alle dieren in Amsterdam. Hun passie en doorzettingsvermogen zijn onmisbaar voor onze stad. Daarom is het zuur om bijvoorbeeld te vernemen dat die hardwerkende vrijwilligers zelf de verkeersboetes moeten betalen als ze voor een dier in nood een verkeersovertreding begaan. Of dat ze door drukte in het verkeer regelmatig te laat bij een dier in nood zijn. Dat moet en kan anders.” In het verleden heeft de Amsterdamse VVD de dierenambulance al eens ondersteund door te pleiten voor een ontheffing voor parkeerboetes.


Naast dierenhulpverlening en transport zorgt de dierenambulance ook voor preventie van uitbraak en verspreiding van diverse besmettelijke ziektes.