Marianne Poot: “Niet opvolgen aangiftes ondermijnt vertrouwen in rechtsstaat”


Uit recente cijfers is gebleken dat 64,8% van de binnengekomen aangiftes in Amsterdam niet wordt opgevolgd en daarmee feitelijk in de prullenbak belandt. VVD-woordvoerder Veiligheid Marianne Poot wil dat dit percentage omlaag gaat: “Aangifte doe je zodat de politie de boef kan pakken. Dan is het heel pijnlijk dat niet elke aangifte wordt opgepakt.” Samen met CDA-raadslid Diederik Boomsma stelt ze vragen aan het stadsbestuur.


In Amsterdam blijven relatief meer aangiftes liggen dan in andere grote Nederlandse steden, waaronder Rotterdam (54%) en Den Haag (48,5%). “Ik wil weten of bepaalde categorieën criminaliteit in Amsterdam vaker niet worden opgevolgd en op basis van welke afweging er al dan niet verder onderzoek komt naar aanleiding van een aangifte. Wie aangifte doet maar merkt dat er niets mee wordt gedaan, zal minder geneigd zijn dat nog een keer te doen. Dat schaadt de aangiftebereidheid en ondermijnt uiteindelijk het vertrouwen van burgers in de rechtsstaat”, aldus Poot.


Voor de Amsterdamse VVD en het CDA is het van het grootste belang dat elke aangifte serieus wordt behandeld en zoveel mogelijk leidt tot het opsporen van de dader. Mocht dat niet lukken dan moet de politie het slachtoffer in ieder geval op de hoogte houden van het verloop van zijn of haar aangifte.