VVD roept college op veiligheid van Turkse journalist Dündar te verzekeren

De Amsterdamse VVD wil dat het college kijkt welke mogelijkheden er zijn om de veiligheid van de Turkse journalist Can Dündar, die op 1 november de Vrijheidslezing in de Balie wil gaan geven, zo goed als mogelijk te garanderen. Voor Dündar is het op dit moment niet veilig om naar Amsterdam te reizen, omdat de Turkse regering Interpol gevraagd heeft een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen hem. VVD-raadslid Marianne Poot: “De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, zeker voor een stad als Amsterdam. De VVD wil dat het college er alles aan doet om Dündar veilig naar Amsterdam te laten komen.”

De uit Turkije gevluchte hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet (‘De Republiek’) is gevlucht naar Duitsland, nadat hij in Turkije werd beschuldigd van onder andere spionage. Op dit moment is het nog onzeker hoe INTERPOL op dit verzoek zal reageren.

Poot: “De vrijheid van meningsuiting is een van de belangrijkste bouwstenen van een rechtstaat. Wij zijn ontzettend blij dat Dündar de 19e Vrijheidslezing in onze stad wil houden. We roepen het gemeentebestuur daarom op zich hiervoor in te spannen en er bij de regering op aan te dringen helderheid te krijgen over het arrestatiebevel.”