VVD verontwaardigd over ‘gratis geld’ van de gemeente

VVD-raadslid Marianne Poot wil dat wethouder Arjan Vliegenthart (SP) Amsterdammers zonder baan begeleidt naar werk in plaats van hen aan te moedigen zoveel mogelijk armoederegelingen aan te vragen. Poot: “Momenteel is er een team ambtenaren actief dat bewoners met een laag inkomen wijst op beschikbare armoedevoorzieningen. Deze energie kan de gemeente beter steken in het vinden van en het begeleiden naar werk voor deze mensen.”

Het ‘Flying Squad’-team van de gemeente stimuleert Amsterdammers gebruik te maken van tal van armoederegelingen zoals de scholierenvergoeding, gratis laptops en ov-vergoedingen. Volgens dit team is het ‘zonde’ als minima geen gebruik maken van ‘gratis geld’. Dit stuit Poot tegen de borst: “Armoede bestrijd je niet door mensen geld te geven. De beste manier om uit te armoede te komen en te blijven is het vinden van een baan. Wij willen een activerend armoedebeleid.”

Poot stelt schriftelijke vragen over het Flying Squad-team. Ze wil van de wethouder weten hoe vaak er bijeenkomsten worden georganiseerd en wat het bereik van dit team is. “Wat ons betreft gaat de medewerkers van dit team vacatures onder de aandacht brengen,” aldus Poot.