VVD Amsterdam: Geen onnodige kosten bij verlies of diefstal rijbewijs

Als je rijbewijs is gestolen of verloren brengt de gemeente Amsterdam 44 euro aan extra kosten in rekening, bovenop de standaardkosten (38 euro) voor een nieuw rijbewijs. Bij de meeste gemeenten in Nederland hoef je alleen het standaardtarief te betalen. VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok wil dat Amsterdam deze extra kosten afschaft.

Uit onderzoek blijkt dat het standaardtarief voor een nieuw rijbewijs kostendekkend is. De afhandeling van een gestolen of verloren rijbewijs levert nauwelijks extra werk op. Ruigrok: “Als het standaardtarief kostendekkend is, moet de gemeente wat de Amsterdamse VVD betreft geen onnodige extra kosten rekening brengen.”

Zo’n zestig procent van de Nederlandse gemeenten vraagt helemaal geen extra kosten bij een gestolen of verloren rijbewijs. “Amsterdam daarentegen rekent een fors bedrag van 44,00 euro en staat hiermee zelfs in de top vijf van Nederland,” zegt Ruigrok.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 8 en 9 november zal Ruigrok in een motie indienen waarin zij het stadsbestuur vraagt hoe de extra kosten kunnen worden afgeschaft.