Kevin van der Meulen (GVB) is Handhaver van 2017!

De GVB-handhaver Kevin van der Meulen is maandag 11 december door de Amsterdamse VVD en Libertijn uitgeroepen tot Handhaver van 2017. Tijdens een thema-avond over handhaving waarbij verschillende handhavers, veiligheidsexperts en politici discussieerden over handhaving in Amsterdam kwam Van der Meulen uit de bus als dé handhaver van de stad.

Voorafgaand aan de bekendmaking gingen onder meer Marianne Poot (VVD-woordvoerder veiligheid), Fred Driessen, (Politievakbond ANPV), Santino Ferraro (Handhaving centrum/touringcarbeleid) en Ronald van Steden (onderzoeker veiligheidsorganisatie en hoofddocent VU) met elkaar in gesprek over typische handhavingskwesties. Schrijft een goede handhaver zoveel mogelijk boetes uit? Moeten handhavers worden uitgerust met een wapenstok of pepperspray?

Van der Meulen is reeds tien jaar werkzaam als handhaver bij het GVB en heeft de afgelopen tijd het voortouw genomen als het gaat om graffitibestrijding. Zo wist hij na een lange achtervolging een graffitispuiter in de kraag te vatten die voor duizenden euro’s aan schade had toegebracht aan een metrowagon. Maar, naast het echte handhaven heeft een goede handhaver óók een dienstverlenende instelling, vindt Van der Meulen.

Onder de aanwezigen waren ook handhavers die werkzaam zijn voor het Binnenstad Offensief, een project dat in december 2016 is gestart om de toenemende overlast en criminaliteit in de drukke binnenstad terug te dringen en de leefbaarheid te verbeteren. Geen gemakkelijke taak, zo bleek uit de verhalen uit de praktijk. Zo krijgen handhavers in de binnenstad regelmatig te maken met (uitgaans)geweld.  

VVD-woordvoerder veiligheid Marianne Poot blikt tevreden terug op de eerste verkiezing: “Het is een prioriteit van de VVD om handhaving te verdubbelen, want we merken dat er de afgelopen jaren veel meer druk is komen te staan op handhavers en de stad. Daarom leek het ons goed stil te staan bij dit onderwerp door een discussieavond en een verkiezing te houden. Handhavers verdienen immers onze steun.”