Verwarm Haven-Stad met datacenters in plaats van aardgas

Haven-Stad is een nieuwe wijk ter grootte van de stad Leiden die in Amsterdam wordt gebouwd. Vandaag stelt de Amsterdamse Gemeenteraad de ontwikkelstrategie vast. Een meerderheid van D66, GroenLinks en VVD wil dat de nieuwe wijk aangelegd wordt met de beste isolatie, en verwarmd wordt op de restwarmte van de servers in datacenters.

 

In Westpoort staan nu al diverse datacenters en wordt het grootste datacenter van Nederland gebouwd. Raadslid Marijn Bosman (D66): “Digitalisering en energietransitie zijn twee trends die in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Digitalisering slurpt ook gigantisch veel energie. Zo maken we van een bedreiging een kans”.

 

Haven-Stad aardgasvrij

Aardgas raakt op. En door het oppompen en verbranden van aardgas, ontstaan er aardbevingen, CO2-uistoot en handelsafhankelijkheid van landen waar we dat niet mee willen. Daarom nam Amsterdam een baanbrekend besluit als eerste grote stad van Nederland: de hele stad gaat aardgasvrij. Een maand geleden besloot de gemeenteraad daarnaast dat nieuwbouwwijken niet meer aangesloten mogen worden op fossiele warmtebronnen, maar alleen op restwarmte van duurzame bronnen. Jasper Groen (GroenLinks): “Als duurzame restwarmte van datacenters om de hoek beschikbaar is moeten we die natuurlijk gebruiken.”

 

Tjakko Dijk (VVD): “Naast dat het gebruiken van de restwarmte van datacenters gewoon vanzelfsprekend zou moeten zijn, is het ook goed om te zien dat betrokken partijen zich hier voor willen inzetten. Door middel van een goede samenwerking kunnen we hier mooie resultaten in bereiken.”

 

Lage temperatuur is het duurzaamst

Gasverwarming en industrie zorgen voor heet water van minstens 70 graden. Maar deze beide warmtebronnen zijn beperkt beschikbaar en niet even duurzaam. Nieuwe woningen kunnen met moderne isolatie en vloerverwarming worden gebouwd, dat ze ook met een warmtebron van lage temperatuur kunnen worden verwarmd. Zo houdt Amsterdam restwarmte van industriële bronnen zoals het Afval Energie Bedrijf over om de oude delen van de stad van het aardgas te halen. Daarom wil de gemeenteraad geen nieuwbouwwijken meer aansluiten op de Diemergascentrale of het Afval Energiebedrijf en in plaats daarvan direct goede isolatie en lage temperatuur warmtenetwerken leggen.