VVD wil gemeentelijke energielening voor VvE’s voor oplaadpunten in garages

De VVD wil dat de gemeente energieleningen verstrekt aan Verenigingen van Eigenaren (VvE's) die elektrische oplaadpunten in hun gemeenschappelijke garage willen realiseren. VVD-duoraadslid Cees Eenhoorn: “Veel garagegebruikers willen elektrisch rijden, maar de kosten voor het aanleggen van oplaadpunten in gemeenschappelijke garages zijn vaak een te hoge drempel voor VvE’s. Daarom wil de VVD voordelige energieleningen verstrekken die het voor VvE’s aantrekkelijker maken om hun garage te voorzien van oplaadpunten.”

Om in een grote garage voldoende oplaadcapaciteit te creëren zijn vaak ingrijpende maatregelen nodig. Er moeten leidingen worden verlegd en soms moet de elektriciteitscapaciteit worden opgehoogd bij de netbeheerder. Binnen een VvE vinden veel garagegebruikers deze investering te duur. Hierdoor lukt stappen automobilisten die hun auto parkeren in een gemeenschappelijke garage minder gauw over op elektrisch rijden dan bewoners die gebruik kunnen maken van een openbare oplaadpaal op straat.

De VVD wil deze drempel wegnemen voor VvE’s. Eenhoorn: “Momenteel kunnen VvE’s gebruik maken van de Amsterdamse energielening om bijvoorbeeld zonnepanelen aan te leggen. De VVD stelt voor dat deze energielening ook kan worden gebruikt om laadpunten aan te leggen in gemeenschappelijke garages, zodat bewoners hun auto eenvoudig thuis kunnen opladen. Zo versnellen we de verduurzaming van Amsterdam.”