Rik Torn pleit voor actieve graffitibestrijding langs Amsterdamse snelwegen

VVD-raadslid Rik Torn wil dat de gemeente er bij de minister van Infrastructuur en Waterstaat op aandringt dat Rijkswaterstaat graffiti langs Amsterdamse snelwegen gaat verwijderen. Torn: “Amsterdam is aan de winnende hand in de strijd tegen graffiti. We zien steeds minder bekladdingen in de stad. Helaas blijven de snelwegen in Amsterdam achter. Om graffiti beter te bestrijden is het van belang dat Rijkswaterstaat de geluidwallen langs de ringweg A10 schoon houdt”, aldus Torn.

Het schoonspuiten van volgekladde geluidswallen is een taak van Rijkswaterstaat, niet van de gemeente. Daarom wil Torn dat de het college de minister van Infrastructuur en Waterstaat wijst op de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat. “Wij willen dat Amsterdam zich aansluit bij de oproep van Den Haag en Rotterdam. Deze gemeenten verzochten onlangs de minister om de snelwegen in hun steden graffitivrij te houden.”

Torn pleit voor een stadsbrede graffitibestrijding: “In de stad is een actief anti klad- en plakbeleid van kracht. Ook het GVB spuit dagelijks haar metrotoestellen schoon. De geluidswallen langs snelwegen moeten ook worden aangepakt, want de aanwezigheid van graffiti trekt graffitivandalen aan.”

Naast het verwijderen van graffiti moet de gemeente samen met Rijkswaterstaat gaan kijken hoe graffiti kan worden voorkomen, vindt Torn: “Het bekleden van geluidswallen met klimop of mos zou graffitispuiters kunnen ontmoedigen. Bovendien heb je dan meer groen in de stad.”