Amsterdam maakt vaart met aanpak straatintimidatie

Amsterdam gaat op aandringen van de VVD eerder beginnen met handhaven op straatintimidatie, dat op initiatief van de VVD strafbaar is geworden. VVD-woordvoerder Marianne Poot reageert enthousiast: “We zijn blij dat straatintimidatie nu eindelijk wordt aangepakt.”

Aanvankelijk liet het college weten het handhaven uit te willen stellen, omdat er nog meer voorbereidingen nodig zouden zijn. Maar op aandringen van de VVD gaat de gemeente nu alvast kijken in welke gebieden er een begin kan worden gemaakt met handhaving, inclusief boetes. “De lessen die hier worden geleerd kan de gemeente vervolgens elders in de stad in praktijk gaan brengen,” zegt Poot.

Verder zal het college een publiekscampagne gaan houden om mensen te informeren en bewust te maken over dit onderwerp. Poot: “Het is belangrijk dat we in deze campagne aan iedereen duidelijk maken dat straatintimidatie niet wordt getolereerd in Amsterdam en dat pesterijen niet zonder gevolgen zullen blijven.”

Tijdens de bespreking van de aanpak straatintimidatie liet Poot weten graag langs scholen te gaan om voorlichting te geven over straatintimidatie. “Als VVD pleiten wij ervoor dat raadsleden samen met experts en ervaringsdeskundigen voor de klas gaan staan om met leerlingen het gesprek aan te gaan over dit onderwerp.”