Kritiek VVD op gemeentelijke steun aan taxibedrijf

De initiatiefnemer van het project ‘Stuur Je Buurt’, waarbij werkloze jongeren in Nieuw-West worden opgeleid tot taxichauffeur en samen een taxibedrijf opzetten, heeft haar medewerking aan dit project opgezegd nadat de VVD kritische vragen stelde over de gemeentelijke steun aan dit project.

Volgens VVD-taxiwoordvoerder Cees Eenhoorn kan gemeentelijke steun aan een taxibedrijf leiden tot concurrentievervalsing. Eenhoorn wil van het college weten of de steun aan dit project in overeenstemming is met de gedragsregels uit de wet Markt en Overheid. Ook vraagt Eenhoorn zich af of het verstandig is dat de gemeente haar portemonnee trekt om nieuwe taxichauffeurs op te leiden.

 

“De taximarkt wordt voor velen als overspannen beschouwd. De VVD vindt het onwenselijk als de gemeente haar steun verleent aan het opleiden van jongeren tot taxichauffeur, want het baanperspectief in deze markt is nu niet optimaal,” aldus Eenhoorn.

 

Het geplande project zou jongeren helpen met het behalen van hun taxicertificaat en het opbouwen van een klantenbestand. Ook zou er zorg worden gedragen over verzekeringen en administratie. De eventuele winst van het taxibedrijf zou gaan naar de deelnemende jongeren.

 

Initiatiefnemer Amsterdamse Vervoers Collectief (AVC) heeft inmiddels haar steun aan het project opgezegd.