VVD laat bedrijven de stad verduurzamen

Op initiatief van de VVD gaat de gemeente start-ups op weg helpen die een bijdrage leveren aan energietransitie en een circulaire economie. Het voorstel van woordvoerder Duurzaamheid Cees Eenhoorn om een groene tak toe te voegen aan het succesvolle programma ‘Start-up in Residence’ werd door de voltallige gemeenteraad aangenomen.

“In deze stad lopen veel ondernemers rond die innovatieve en duurzame producten op de markt willen brengen. Denk aan energieopwekkende lantarenpalen en stoeptegels van gerecycled afval,” zegt Eenhoorn: “Als gemeente gaan we deze start-ups een steun in de rug geven door hun producten als eerste te kopen of ze een startfinanciering te geven.”

Eenhoorn benadrukt dat zelfstandigheid voorop staat. “Succesvolle start-ups zullen hun investering vervolgens weer terugbetalen. De producten dienen dezelfde uitgangspunten te hebben als het gemeentelijke duurzaamheidsfonds, dat wil zeggen dat energietransitie of circulaire economie centraal moeten staan,” aldus Eenhoorn.

In het Startup in Residence Programma nodigt de gemeente Amsterdam startups uit om, vooraf gedefinieerde, maatschappelijke problemen op te lossen. Het initiatiefvoorstel van Eenhoorn om bedrijven de verduurzaming van Amsterdam te laten versnellen wordt uitgevoerd door een duurzame ‘groene tak’ toe te voegen aan dit programma.