Interview Klaas-Jeroen Terwal

Woensdag 20 maart is het zover, dan mogen we weer naar de stembus! En aan enthousiasme bij de hoogstgeplaatste Amsterdamse VVD’er geen gebrek. Klaas-Jeroen Terwal, plek 4 op de lijst heeft er zin in. En gelukkig heeft hij na een drukke, waaierige en natte campagnedag ook nog tijd om een paar vragen te beantwoorden.

Klaas-Jeroen, je bent al langer politiek actief, wat is je grootste drijfveer?

“Hoewel ik uit een apolitiek gezin kom heb ik één ding van huis uit heel sterk mee gekregen: als er dingen niet goed gaan en je wilt dat er iets verandert dan moet je er ook wat aan doen. Ik heb altijd geleerd de handen uit de mouwen te steken. Sommige dingen gaan niet goed en die wil ik graag verbeteren. Daarnaast vind ik het belangrijk iets terug te doen voor de samenleving. Dat is voor mij een belangrijke reden om de politiek in te gaan, maar bijvoorbeeld ook om vrijwilligerswerk te doen.”

 

Hoe ben je in de politiek beland?

“Tijdens mijn studie in Groningen ben ik lid geworden van de JOVD, omdat ik heel sterk geloof in het liberalisme en het idee dat ieder mens vrij moet kunnen zijn om het leven op zijn/haar eigen manier in te richten zonder al teveel overheidsbemoeienis. Na een aantal jaar lid te zijn geweest, ben ik landelijk voorzitter geworden van de JOVD. Daarna ben ik bij de VVD terecht gekomen. Ik vind het mooi dat de VVD de mensen zoveel mogelijk vrijheid probeert te geven zonder daarbij ieders verantwoordelijkheid voor zijn/haar omgeving uit het oog te verliezen. Dat levert volgens mij ook het beste resultaat op, omdat mensen zich op die manier gesterkt voelen om iets van het leven te maken. Toen ik na mijn studie in Amsterdam ben gaan wonen heb ik me aangesloten bij de Amsterdamse VVD en heb ik in de Stadsdeelraad van Centrum gezeten.”

 

En nu verkiesbaar voor de Provinciale Staten, waarom heb je daarvoor gekozen?

“Ik werk als manager bij KLM en zie vanuit die rol hoe belangrijk de provincie is voor bijvoorbeeld de ruimtelijke ontwikkeling rondom Schiphol. Woningbouw en bereikbaarheid zijn voor mij als Amsterdamse kandidaat voor de Staten de belangrijkste punten waar ik me de komende jaren voor wil inzetten. Ik heb vrienden in mijn omgeving die al jaren wachten op een betaalbare huur- of koopwoning omdat er te weinig wordt gebouwd. Ook de bereikbaarheid van de stad vind ik een probleem. Als je pretendeert een wereldstad te zijn, moet ook het openbaar vervoersnetwerk van wereldkwaliteit zijn. Nu zijn mensen voor bijvoorbeeld een bezoek aan het Concertgebouw of om anderszins uit te gaan genoodzaakt met de auto te komen, omdat veel openbaar vervoer niet tot laat rijdt. De provincie is bij uitstek de plek om deze zaken te veranderen!”

 

Wie is Klaas-Jeroen?

 

Klaas-Jeroen is 38 jaar en woont in Amsterdam Centrum. Na zijn landelijk voorzitterschap van de JOVD is hij actief geworden voor de Amsterdamse VVD, waaronder in de Stadsdeelraad Centrum. Klaas-Jeroen werkt als manager bij KLM. Naast zijn werk en politieke leven, gaat hij graag met vrienden uit eten of naar festivals. En doet hij vrijwilligerswerk voor een stichting die weekenden weg verzorgt voor kinderen in een moeilijke thuissituatie.