Reactie VVD op linkse plannen in Voorjaarsnota 2019: “Weinig ambitie, hoge lasten”

Het linkse college (GroenLinks, D66, PvdA, SP) heeft vandaag de voorjaarsnota 2019 gepresenteerd. Hierin staan alle beleidsmatige en financiële plannen voor komend jaar. VVD-fractievoorzitter Marianne Poot: “We missen ambitie bij dit college. Bijvoorbeeld voor oplossingen voor de woningmarkt en extra handhavers. Ook zien we veel extra regels en belastingen die de Amsterdammer rechtstreeks in de portemonnee voelt, waaronder parkeerkosten, sporten en gemeentelijke diensten. Gelukkig gaat de gemeente haar ambtenarenbestand verder reorganiseren.”

Kampioen belasting heffen

Financieel woordvoerder Rik Torn: “Dit college is kampioen belasting heffen.” Vooral de woningbezitter betaalt fors extra nu de WOZ-belasting, de afvalstoffen- en rioolheffing zijn verhoogd. Ook de tarieven voor gemeentelijke diensten zoals trouwen of het aanvragen van ondernemersvergunningen zijn een stuk duurder geworden, soms tot wel honderden euro’s. “De bittere ironie wil dat Amsterdam onder dit linkse beleid een stad voor de rijken wordt,” aldus Torn.

 

Leven in Amsterdam wordt duurder

Met 7,50 per uur voor parkeren in het centrum spant Amsterdam de kroon. Nergens is parkeren zo duur. Veel winkeliers, ook in winkelgebieden buiten het centrum, kampen met teruglopende klandizie als gevolg van exorbitante parkeertarieven. Torn: “Maar hier blijft het helaas niet bij: de parkeervergunningen zouden gespaard blijven, zo beloofde het college, maar nu zien we tóch dat parkeervergunningen duurder worden!”

 

Toeristen mogen wat de VVD betreft best een bijdrage leveren tijdens hun verblijf in Amsterdam. “We vinden het dan ook goed dat de toeristenbelasting wordt verhoogd, maar wij zijn teleurgesteld dat dit college sportende Amsterdammers meer laat betalen,” aldus Torn.

 

Geen betutteling maar handhaving

In plaats van het strikter handhaven van bestaande regels is het college in een rap tempo bezig om de leuke dingen te betuttelen met flauwe regels. Benzineauto’s worden overhaast weggepest, bewoners mogen niet met meer dan twaalf vrienden of collega’s op een bootje varen en een visboer mag zijn klanten geen haring meer laten happen in zijn winkel.

 

Poot: “De linkse partijen hebben de Iamsterdam-letters op het Museumplein symbolisch geofferd, maar ondertussen wordt er nog altijd amper gehandhaafd op overlast op straat en op illegale vakantieverhuur. Het college meent hier extra geld voor vrij te maken, maar er wordt met financiële potjes geschoven: er komen geen extra handhavers bij.

 

De Voorjaarsnota

De Voorjaarsnota is een belangrijk ijkpunt binnen de gemeente Amsterdam, vergelijkbaar met de Miljoenennota van de Rijksoverheid. Het college sorteert daarin voor waar het komende jaar extra geld naartoe gaat. De VVD zal tijdens het vaststellen van de Voorjaarsnota financiële en beleidsmatige alternatieven voorstellen doen voor een veilig, betaalbaar een leefbaar Amsterdam.