Begroting 2020: links Amsterdam wederom kampioen belasting heffen

De vandaag gepresenteerde begroting voor 2020 voorspelt weinig goeds: het noodlijdende afvalenergiebedrijf kost de stad miljoenen en ook de schulden nemen toe. De VVD vreest dat het linkse stadsbestuur hardwerkende Amsterdammers opnieuw laat opdraaien voor de rekening. Wat de VVD betreft zetten we in op concrete plannen voor een veilige en schone stad, waar hardwerkende Amsterdammers betaalbaar en bereikbaar kunnen wonen.


Door VVD-fractievoorzitter Marianne Poot en financieel woordvoerder Rik Torn:

 

Een onbetaalbare stad:

De keuze van het college om het noodlijdende afvalenergiebedrijf niet te willen privatiseren kan een enorme kostenpost worden. In het slechtste geval heeft de stad straks een tegenvaller van 262 miljoen euro. In de begroting is al te zien dat er kosten worden afgewenteld op hardwerkende Amsterdammers, onder andere met duurdere parkeervergunningen, onzinnige festivalbelasting en een stijging van de rioolheffing. Dit college blinkt uit in belasting heffen.  

 

Een onveilige stad:

Bijna dagelijks wordt Amsterdam opgeschrikt door geweld, liquidaties, plofkraken en achtergelaten handgranaten. Onlangs waarschuwden onderzoekers dat de stad de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit verliest. Amsterdam heeft dringend extra agenten vanuit het Rijk nodig, maar de gemeente kan zelf ook maatregelen nemen. De VVD wil dat ‘gevoelige maatregelen’ zoals preventief fouilleren hierbij niet worden geschuwd.

 

Een onbewoonbare stad:

Wonen in Amsterdam, wordt steeds duurder. Voor starters is het kopen van een huis haast onmogelijk geworden. De VVD wil de problemen op de woningmarkt oplossen door fors bij te bouwen, vooral koopwoningen voor mensen met een normaal inkomen. Dit college weigert echter om deze bestuursperiode extra koopwoningen in aanbouw te nemen en kiest in plaats daarvan voor nóg meer sociale huurwoningen. Hierdoor staat een hele grote groep Amsterdammers buitenspel.

 

Een onbereikbare stad:

Het verhogen van de parkeertarieven en de parkeervergunningen, het schrappen van duizenden parkeerplekken en wegpesten van niet-elektrische auto’s: dit alles zorgt ervoor dat Amsterdam onbegaanbaar terrein wordt voor hardwerkende bewoners. Wat de VVD betreft wordt er flink geïnvesteerd in moderne parkeergarages, slimme deelconcepten en alle soorten openbaar vervoer om de mobiliteit van bewoners te verbeteren.

 

Een onleefbare stad:

De VVD waardeert de extra investeringen in handhaving, maar benadrukt dat de leefbaarheid voor bewoners nu écht snel moet worden verbeterd. De bergen met vuilnis in alle stadsdelen zijn een gênante vertoning. Het recente besluit om na 02:00 uur ’s nachts niet meer te handhaven maakt een wetteloze jungle van de binnenstad. Handhaven doe je op straat, niet op papier.

 

Een onberekenbare stad:

Ondernemers zouden wat de VVD betreft moeten kunnen rekenen op een betrouwbare en voorspelbare overheid. Maar dit stadsbestuur laat bewoners met een bedrijf achter in onzekerheid. Het telkens invoeren van nieuwe regels en vage plannen over het verbieden van niet-elektrische bestelbussen zorgen ervoor dat ondernemers Amsterdam de rug toe keren.

 

Laten we hardwerkende en ondernemende Amsterdammers op nummer één zetten en ons richten op de échte problemen waar de stad voor staat.