Interview: Onze vrouw in Brussel

Hoe is het eerste halfjaar verlopen?

Met internationale handel, juridische zaken en interne markt heb ik een afwisselende en omvangrijke portefeuille. Daarbij heb ik de kandidaat-commissarissen al goed op hun voornemens kunnen bevragen, zoals hier over verminderde regeldruk of hier over de Europese start-uplicentie. Sinds kort is mijn team compleet en heb ik drie geweldige medewerkers die me elk op een van m’n dossiers ondersteunen. We zijn dus nu eindelijk op oorlogssterkte!

 

Wat zijn jouw voornemens op die dossiers?

Al tijdens de campagne hadden we het over die Europese licentie, die het zakendoen binnen onze interne markt moet verbeteren. Daarnaast is het belangrijk dat zowel binnen als buiten onze interne markt eerlijk handel wordt gedreven. Zoals met te goedkope Chinese pakketjes die onder kostprijs producten naar Europa brengen die niet aan onze veiligheidsstandaarden voldoen of wederkerigheid tussen landen als het gaat om markttoegang. Die handel moet twee kanten op kunnen, zonder oneerlijke concurrentie. Ook kunnen aanbestedingen nog een stuk beter geregeld worden en dat wil ik (onder het motto ‘onze markt, onze regels’) voor elkaar krijgen. En dus de regeldruk: soms zijn er al genoeg regels, maar is het probleem dat ze nog niet goed geïmplementeerd zijn. Dan zijn extra regels niet de oplossing, maar geven die wel meer gedoe.

 

Hoe is de samenwerking binnen de VVD en binnen Renew Europe (RE)?

We zijn nu met Renew Europe onze politieke prioriteiten aan het vaststellen. De VVD is natuurlijk wel een beetje een rechtsbuiten in deze groep, dus dat vergt wel wat meer overleggen en afstemmen, maar dat gaat goed. Zoals bij alle fracties hebben we de dossiers binnen de VVD en RE verdeeld; met een duidelijke focus ben je het meest effectief. Binnen RE (en dus de VVD) volg ik de handel met de VS, het VK (na een eventuele Brexit) en Zuid-Korea. Dat vraagt – zeker als dossierhouder op de VS-handelsbetrekkingen – de nodige inspanning, zoals in het kader van de handelsspanning waar ik deze brief over schreef en begin oktober over sprak bij Buitenhof. Daarnaast merk je in Europa hoe belangrijk de thuissituatie is – of een partij in het thuisland in de coalitie of oppositie zit, zoiets speelt mee hier in Brussel. Europa lijkt voor velen misschien ver weg, maar thuis is hier altijd dichtbij.

 

Wat is het grootste verschil tussen de EU en Nederland?

Groot verschil in de politiek is dat je hier niet alleen met delegaties (fracties) van politieke partijen te maken hebt, maar die partijen zich ook hebben georganiseerd in politieke groepen. Daar doorheen spelen dan weer nationale algemene belangen en nationale politieke belangen van een partij. Kortom, dat is schaken op een heleboel borden tegelijk!

 

Wie op de hoogte wil blijven van de Brusselse beslommeringen, kan een kijkje nemen op de website van Liesje Schreinemacher of haar social media (waar ook haar maidenspeech te vinden is). En natuurlijk is de Amsterdamse VVD van harte welkom om een bezoek aan Brussel te brengen!