Speech nieuwjaarsborrel - Marianne Poot

Goedenavond liberale vrienden. Wat fijn dat jullie hier met zovelen zijn. En ook welkom aan collega’s van andere partijen.

 

Goed om met jullie het glas te heffen, terug te kijken op het afgelopen jaar en vooral vooruit te kijken naar het komende politieke jaar.

 

Op deze bijzondere locatie. Wie van u was hier al eens geweest?

 

Een ondernemer die geweldig bier maakt en tegelijkertijd met name werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wat ons betreft een prachtig voorbeeld hoe ondernemerschap en betrokkenheid gecombineerd kan worden.

 

Afgelopen jaar was het eerste volle jaar dat de VVD in Amsterdam in de oppositie zat. En ik heb daar een zeer dubbel gevoel over.

 

Aan de ene kant lukt het ons om sterk oppositie te voeren. We halen her en der de scherpe kantjes van het beleid af. We hebben gezorgd voor een actieplan antisemitisme en dat handhavers uitgerust worden met bodycams. En op veiligheidsgebied komt de Burgemeester steeds verder onze kant op. Ik denk dan aan de draagvlakmeting voor preventief fouilleren en aan de aanscherping van het kraakbeleid. Niet slecht voor een jaar oppositie voeren.

 

De andere kant is dat dat Amsterdam onderhand echt begint te merken dat de VVD niet in het bestuur zit.

 

Ik zie een coalitie en een college wat zich met linkse hobby’s bezighoudt zoals menstruatie-armoede, eiwit-transitie, opvangen van illegalen en het verbannen van benzine-auto’s uit de stad. Maar de grote opgaven laat liggen. Namelijk hoe zorgen we voor voldoende woningen, hoe houden we de stad bereikbaar, hoe vullen we alle vacatures in het onderwijs en de zorg. En natuurlijk hoe krijgen we de grip terug op de ondermijnende drugscriminaliteit?

 

Wat de Amsterdamse VVD betreft zetten we komend jaar juist op deze onderwerpen in. En komen we met plannen op deze onderwerpen. Want veiligheid, bereikbaarheid, een goede woning en goede zorg en onderwijs zijn toch wel de belangrijkste onderwerpen in deze stad.

 

En we gaan ons inzetten om deze stad betaalbaar te houden voor iedereen. Dit college verhoogt echt iedere belasting die er is in de stad. Of het nu gaat over de OZB, de afvalstoffenheffing of de herintroductie van de reclamebelasting en de enorme verhogingen van de parkeertarieven. ALLES gaat omhoog.

 

Dit college zegt op te komen voor mensen met een kleine beurs maar doet het tegenovergestelde: ze maakt de stad onbetaalbaar voor de gewone Amsterdammer. Wat de VVD betreft is de stad juist van die mensen met een normale baan en een normaal salaris.

 

Dit college is er trots op om het meest linkse college ooit te zijn. Ik vind het verschrikkelijk maar het mag. Zo werkt democratie. Maar de partijen in de coalitie moeten zich wel realiseren dat ze hiermee maar een gedeelte van de Amsterdammers achter zich hebben. En een groot gedeelte ook niet.

 

Een college hoort er te zijn voor alle Amsterdammers en hoort ook naar alle geluiden te luisteren; en niet alleen de haar welgevallige linkse geluiden. Ik roep de coalitie en het college op dit vaker te doen en wij zullen hen daar continue scherp op houden.

 

We gaan komend jaar door met sterk oppositie te voeren, soms met de bijl en soms met de floret. Maar met name door iedere keer als dit college en deze coalitie verkeerde keuzes maakt dit aan de kaak te stellen en met alternatieven te komen. Want daar gaat het om: om te laten zien dat het ook anders kan.

 

Ik denk dat steeds meer Amsterdammers zich zullen realiseren dat dit toch niet het beleid is waar ze voor gekozen hebben. En dus bij de volgende verkiezingen een andere keuze zullen maken. En ik denk dat de  VVD daarbij een heel welkom alternatief is.

 

Dat zagen we al in de laatste peilingen. Want daar steeg de Amsterdamse VVD tegen de landelijke trend in, van 11,5% naar 13,3%. En ik denk dat deze trend doorzet. D66 is aan een vrije val begonnen, bij GL is het Jesse Klaver effect onderhand uitgewerkt. En wij laten met een eigen geluid zien dat er echt andere keuzes gemaakt kunnen worden.

 

En alhoewel de verkiezingen nog ver weg zijn, denk ik dat het nog spannend gaat worden. De partijen komen qua stemmersaantallen dichter bij elkaar. En ik ben van plan om ons VVD geluid nog duidelijker te laten horen en nog meer kiezers naar ons te trekken.

 

Om daarmee de stijgende trend door te zetten. En ik denk, mijn fractie denkt, dat het daarmee zo maar eens zo zou kunnen zijn dat de Amsterdamse VVD de grootste partij gaat worden. Wij gaan daarvoor; en laten we drinken op een mooi liberaal jaar!