Bijdrage VVD aan begrotingsdebat 2021

Gisteren werd de gemeentebegroting met de financiële plannen van het college voor 2021 besproken in de gemeenteraad. Eerder presenteerde de Amsterdamse VVD een tegenbegroting in reactie op deze plannen. Marianne Poot lichtte gisteren in de raadsvergadering deze plannen toe. Lees hier haar bijdrage aan het begrotingsdebat.

Voorzitter, ik sloeg nog even de begroting 2020, die van iets meer dan een jaar geleden open. Een begroting vol met ambities (weliswaar niet allemaal de onze) en de zin: “Een opmaat naar een mooi jaar voor Amsterdam met Sail en het EK-voetbal”…

 

Hoe anders is het allemaal gelopen en hoe anders is ons perspectief nu op de stad. Wie had ooit kunnen denken dat we onze ouders en vrienden niet meer konden knuffelen en dat een mondkapje onderdeel van je outfit zou worden….

 

En ik weet niet hoe het met u is, maar voor mij is dit wel de grootste gebeurtenis die ik heb meegemaakt. En ik vind dit zwaar, zeker ook nu er weer nieuwe maatregelen zijn aangekondigd, maar het maakt ook dat ik denk: ‘En we gaan dit virus er onder krijgen!’

 

Dit weekend wandelde ik door Noord. Wat een prachtig stadsdeel is dat! En alhoewel ik echt droevig werd van alle gesloten horeca; de stad krijgt er iets eenzaams van. Zag ik zoveel ondernemers die ook nu weer nieuwe afhaal en to-go concepten aanboden. Top! Wat geweldig dat jullie zoveel veerkracht tonen en dit doen.

 

En dat wil ik ook zeggen tegen al die medewerkers in de zorg, bij handhaving, reiniging en politie, in winkels en logistiek en op scholen. Wat geweldig dat jullie deze veerkracht laten zien en dank jullie wel dat jullie de stad draaiend houden.

 

Want die veerkracht zal ervoor zorgen dat Amsterdam ook hier weer bovenop komt. We weten nog niet wanneer en het zal best nog zwaar worden. Maar het gaat lukken.

 

Amsterdam houdt die magische aantrekkingskracht waar zo velen op af komen. Die stad waar iedereen kan zijn wie hij of zij wil zijn, kan houden van wie hij of zij wil houden.

Die stad waar werkgelegenheid en woningen zijn voor iedereen die wil meedoen aan Amsterdam. En die stad waar bezoekers graag komen voor onze prachtige cultuur.

 

Daar moeten we wel wat voor doen. In die zin staan we op een kruispunt. We kunnen niet blijven potverteren, dat heeft het college de afgelopen 2 jaar gedaan. Het is mouwen opstropen en keuzes maken geblazen. Met name op het gebied van werk en wonen.

 

En eerlijk is eerlijk. In deze begroting staan echt goede dingen. Het naar voren halen van onderhoud aan kades en bruggen, (Fijn mw. Dijksma dat u een hek om die gelden heeft gezet). Of de extra middelen voor Artis, Carré en het Amsterdam Museum (Top meneer Ivens en mevrouw Meliani dat dit kan in deze tijden).

 

Maar op het gebied van Werk hadden we gehoopt op concrete plannen van het college. Verder dan 4x het woord ‘banenmoter’ in de begroting zonder enige toelichting of plan komt het niet. Er wordt wel 78 miljoen voor uitgetrokken. Dat is toch raar bij een begroting die misschien wel de belangrijkste is in jaren als het gaat om behoud van werk.

 

Daarom komen we met concrete plannen:

·       Voor een omscholingsbonus voor die horecamanager die nu toch de kans wil grijpen om het onderwijs in te gaan.

·       Een 1000 banenplan in Nieuw West bijvoorbeeld samen met de Haven waar een enorme verduurzamingsopgave is.

·       De rode loper voor bedrijven die werkgelegenheid brengen en dat kan van fintechs tot logistieke dienstverleners zijn.

·       We stellen leegstaande panden beschikbaar voor startups en ZZP-ers. Denk dan bijvoorbeeld aan startups die Amsterdam kunnen helpen met de energietransitie.

 

Ondernemers helpen we door hen nu al vast de uitbreiding van de terrassen en de winterterrassen voor 2021 te garanderen en extra 10 cents zones voor parkeren te introduceren in winkelstraten gedurende de crisis.

 

Het punt waar wij radicaal anders kiezen dan het college is Wonen. Het is toch niet te geloven dat dit college, met D66 voorop, maar 1228 middensegment woningen in aanbouw heeft genomen in afgelopen jaar… . Corona-crisis of niet; dat is echt veel en veel te weinig. Wij zeggen: Bouw voor de middengroepen. En ver3- of 4-voudig dit aantal per jaar. Voor de jonge gezinnen van leraren of verpleegkundigen.

 

En laat helder zijn, ook wij vinden dat er voldoende sociale huurwoningen moeten zijn. Maar dan wel voor hen die daar ook recht op hebben. Nu wonen veel mensen ‘scheef’ omdat ze niet door kunnen stromen naar een woning in het middensegment.

 

Wij willen de bouwknop verder opendraaien naar minimaal 8639 woningen per jaar (zoals in 2018) en op een andere stand zetten: 20 – 50 – 30 om zo te bouwen voor die Amsterdammers die hier zo hard nodig hebben.

 

En ook omdat draaien aan deze knoppen ervoor zorgt dat de gemeente er financieel beter voor komt te staan. Het vereveningsfonds wordt robuuster en na een aantal jaar kan dit geld gebruikt worden om de stad mooier en groener te maken.

 

Of om, in cofinanciering met het Rijk, uit het Nationaal Groeifonds, de infrastructuur te versterken en klaar te maken voor de toekomst door het aanleggen doortrekken van metrolijnen.

 

Zo bouwen we aan onze stad, zonder geld uit te geven wat er niet is. Maar door goed te kijken naar de eigen organisatie, de subsidies en te stoppen met prestigeprojecten als OBA Next en Nieuwe Meervaart.

 

En zonder de lasten te verhogen. Wat ik van de linkse partijen snap; zo denken zij. Maar van D66 snap ik dit helemaal niet. Het is echt onverstandig om de lasten voor woningbezitters volgend jaar met minimaal €100 te laten stijgen. En voor ondernemers met minimaal €1000. Dat kan echt niet in deze crisis. En het is ook niet nodig.

 

Voorzitter, de Amsterdamse VVD kijkt optimistisch naar de toekomst. We komen hier weer bovenop. Maar er moeten eerst wel stevige keuzes gemaakt worden. Daarom maakten wij een tegenbegroting. Waarvoor wij hierbij een amendement indienen.