VVD blij met steun burgemeester voor aanpak coffeeshops

De Amsterdamse VVD is verheugd over de steun van burgemeester Femke Halsema voor de VVD-plannen om het ingezetenencriterium voor Amsterdamse coffeeshops in te voeren. Hiermee omarmt zij het initiatiefvoorstel dat de VVD in juli vorig jaar indiende om de toeristische overlast in Amsterdam te bestrijden, door enkel mensen met een adres in Nederland nog langer toe te staan in de coffeeshop.

VVD-woordvoerder Daan Wijnants: “De burgemeester verdient alle lof voor de moedige stap die zij heeft gezet. Ook de bewoners en ondernemers van de binnenstad verdienen een compliment voor de inzet die zij voor hun buurt hebben getoond. Nu kan Amsterdam zich daadwerkelijk op economische groei, door de komst van kwaliteitstoeristen, gaan richten.”


Mogelijke neveneffecten zoals straathandel moeten krachtig worden bestreden. Daarvoor is een lange-termijn aanpak, net als voldoende inzet op de korte termijn, hoognodig. Door goede communicatie zal duidelijk worden dat het geen zin meer heeft om enkel voor de coffeeshops naar Amsterdam te komen.

 

VVD-fractievoorzitter Marianne Poot: “Ik hoop dat alle partijen in de raad, inclusief de linkse coalitiepartijen, inzien dat hiermee een belangrijke stap in de richting van de aanpak van toeristische overlast wordt gezet. Een herstart voor de manier waarop Amsterdam met haar binnenstad en de coffeeshops omgaat is hoognodig gebleken.”

 

De VVD zet zich al langere tijd in voor een nieuwe aanpak voor de Amsterdamse binnenstad. Daarbij moet de nadruk liggen op het afschalen van de prostitutie, coffeeshops en laagwaardige winkels. In plaats daarvan moet het gebied voor Amsterdammers aantrekkelijk worden, leefbaar voor bewoners en van waarde voor bezoekers die komen voor de cultuur van de historische binnenstad.