VVD wil maatregelen bij gaycafé Spuistraat na aanhoudend gescheld richting gasten

De VVD heeft met D66 en de PvdA de burgemeester gevraagd om na de horecasluiting maatregelen te nemen om anti-LHBTI-incidenten bij een gaycafé op de Spuistraat tegen te gaan. Fractievoorzitter Marianne Poot: “Gescheld vanaf scooters of vanuit taxi’s in de richting van bezoekers zijn volstrekt ontoelaatbaar. Wij willen dat alle denkbare maatregelen worden overwogen, waaronder gemeentelijk cameratoezicht.”


Voor de horecasluiting hadden bezoekers van het gaycafé regelmatig te maken met scheldpartijen vanuit langsrijdend verkeer. De café-eigenaren pleitten eerder al voor afzetschermen of plantenbakken voor meer beschutting. Poot: “Wat de VVD betreft staat de gemeente deze ondernemers toe deze schermen en bakken aan te brengen zodra de horeca weer open mag. Ook vinden wij dat cameratoezicht moet worden ingezet om daders te pakken. Camera’s hebben bovendien een belangrijke preventieve werking.”

 

De VVD staat pal voor een tolerante en vrije stad, waarbij iedereen openlijk zichzelf kan zijn. Agressie, gescheld en andere vormen van wangedrag jegens mensen van de LHBTI-gemeenschap moeten daarin fel bestreden worden. “Amsterdam mag niet buigen voor deze laffe vormen van intimidatie. Hopelijk ziet het college de noodzaak hiertoe ook in,” aldus Poot.