VVD verheugd: doel van Amsterdam congresstad stap dichterbij

De Amsterdamse VVD is verheugd dat er uitvoering gaat worden gegeven aan een aantal door haar voorgestelde plannen die na corona meer congressen en zakelijke bezoekers naar Amsterdam moeten trekken. VVD-raadslid en woordvoerder Ondernemen Claire Martens: “Wij zijn hier heel blij mee. Dit is cruciaal voor het economisch herstel van Amsterdam en de sectoren die nu zo hard door corona zijn getroffen.”


De VVD heeft in samenwerking met andere partijen drie voorstellen ingediend, die de huidige plannen van het college moeten bijsturen. Daarvan zijn er nu twee aangenomen. Zo vroeg de VVD om als gemeente te voorzien in de behoefte van veel congresorganisatoren om netwerk events te organiseren, zoals bijvoorbeeld veel concurrerende internationale steden al doen. Ook vroeg de VVD de gemeenteraad zich uit te spreken om ook op de lange termijn het doel te houden om congressen aan te trekken.

 

Martens: “We hameren hier al heel lang op, want congressen bieden de stad enorme economische kansen. In tegenstelling tot veel feesttoeristen, geven zakelijke bezoekers bijvoorbeeld relatief veel geld uit bij de lokale horeca en zorgen ze nauwelijks voor overlast. Om dit doel van Amsterdam als congresstad te halen, is het voor de markt van congresorganisatoren ontzettend belangrijk dat ze weten wat voor moois Amsterdam allemaal te bieden heeft en dat de stad zich ook op de lange termijn aan dit doel verbindt. Een langetermijnvisie met passende communicatie en marketingstrategie is dus noodzakelijk.”

 

Bovendien stelde de VVD voor om het onderscheid dat wordt gemaakt in de huidige plannen van het college, namelijk dat de gemeente zich specifiek toespitst op het aantrekken van non-corporate congressen van sectoren als life sciences en duurzaamheid, te schrappen. Dit voorstel kon echter helaas niet op voldoende steun rekenen.

 

Lees de ingediende moties bij het gemeenteraadsdebat van 10 februari 2021 hier, hier en hier.