De Amsterdamse VVD spreekt met: Kandidaat-Kamerlid #33 Folkert Idsinga

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart spreekt de redactiecommissie van de Amsterdamse VVD met onze kandidaat-Kamerleden. Ons netwerk heeft maar liefst zeven kandidaten afgevaardigd. In deze interviewserie is het nu de beurt aan #33 Folkert Idsinga.


  1. Wat is voor jou typisch Amsterdams?

 

Voor mij is dat het bruisende, het wereldse en het dynamische van de stad. Dat is me altijd al opgevallen, sinds ik als kind vanuit Friesland één of twee keer per jaar met mijn ouders naar Amsterdam ging.

 

  1. Waar ga je als eerste naartoe als dat weer mag?

 

Het liefst ga ik naar mijn familie in het Noorden die ik al maanden niet meer heb gezien. In Amsterdam ga ik als het weer mag gezellig met vrienden een biertje drinken en een sateetje eten bij Café Wilschut, bij mij om de hoek.

 

  1. Wat wil je na vier jaar Kamerlidmaatschap hebben bereikt?

 

Nederland heeft mij veel kansen gegeven en nu vind ik het belangrijk iets terug te doen voor het publieke belang. Vanuit mijn ervaring als fiscalist bij advocatenkantoor Baker McKenzie denk ik dat ik een goede bijdrage kan leveren aan ons fiscale stelsel. Zo wil ik bijvoorbeeld opkomen voor ons vestigingsklimaat en werken aan de kwaliteit van het belasting- en toeslagenstelsel, dat nu natuurlijk erg actueel is.

 

  1. Hoe kom je tot rust?

 

Ik houd ontzettend van muziek. Ik zou mezelf geen kenner noemen maar ik  houd enorm van jazz. Na een drukke dag vind ik niets lekkerder dan met een koptelefoon op jazz te luisteren, bijvoorbeeld van Miles Davis, en te reflecteren.

 

  1. Wat maakt jou een goed politicus?

 

Ik heb geen politieke carrière dus ik hoop het frisse perspectief van een buitenstaander te kunnen brengen en daarmee te vernieuwen. Zo wil ik een stevige inhoudelijke focus meenemen en me niet teveel laten leiden door de politieke waan van de dag. Ik wil ook graag de impact van besluitvorming in de uitvoering en in de lange termijn meenemen.

 

In mijn werk voel ik ‘ownership’ van dossiers van je klant. Een verantwoordelijkheid. Ook dat hoop ik mee te nemen als politicus. Zo vind ik het belangrijk om niet alleen een vraagstuk af te handelen, maar juist ook terug te blikken en te evalueren of iets waar ik aan heb meegewerkt goed heeft uitgepakt.

 

Tot slot geloof ik sterk in de menselijke maat, en ik denk dat mensen die soms missen in de politiek. Ik hoop dat mee te kunnen nemen naar de Tweede Kamer.

 

  1. Hoe vind je het campagnevoeren tot nu toe?

 

Het is natuurlijk anders dan anders maar daar moet je mee dealen. Ik vind het vooral jammer dat ik mensen niet persoonlijk kan ontmoeten. Veel communicatie doen we non-verbaal, en ik krijg dat persoonlijk toch een stuk beter mee dan van achter een scherm.

 

Een positieve kant is dat je veel mensen kunt benaderen via sociale media. Zelf ben ik erg actief op LinkedIn. Via een bericht kan je zo duizenden mensen bereiken. Wat dat betreft had deze crisis niet 20 jaar eerder moeten gebeuren.