De Amsterdamse VVD spreekt met: Kandidaat-Kamerlid Pim van Strien (#31)

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart spreekt de redactiecommissie van de Amsterdamse VVD met onze kandidaat-Kamerleden. Ons netwerk heeft maar liefst zeven kandidaten afgevaardigd. In deze interviewserie is het nu de beurt aan Pim van Strien (#31).

Wat is voor jou typisch Amsterdams? 

“Voor mij zijn dat de fietsers die alle regels aan hun laars lappen, scheldend op van alles en nog wat. Totdat ze zelf eens in de auto zitten, dan is die losgeslagen fietser natuurlijk weer het mikpunt. En ga eens op een OV-fiets zitten, dan voel je je echt direct een totale buitenstaander. Al hoef je je hier verder niet snel een buitenstaander te voelen. Ook als Brabander voelde ik me heel snel thuis. Je wordt snel onderdeel van de stad en gaat eraan bijdragen, da’s ook typisch Amsterdams.”  

 

Waar ga je als eerst naartoe als het weer kan? 

“Artis, samen met m’n zoontjes, daar hebben we een abonnement op. Dat is ook echt het stadspark van Amsterdam, als je kinderen hebt. En verder, als ik m’n ogen sluit, dan wil ik graag weer zo’n typische Amsterdamse avond: op een terras ergens in de zon en na het restaurant direct de kroeg in rollen of dansen. Dicht bij elkaar, de horeca spekkend en het leven vierend – daar kijk ik erg naar uit.”  

 

Waar wil je aan werken? Wat zou je over 4 jaar bereikt willen hebben? 

“Als nieuw Kamerlid zal ik me goed moeten inwerken op welk dossier ik in het begin ook krijg, maar in de kern wil ik een overheid die kansen creëert en geen hindernissen opwerpt. Het is zo belangrijk dat je in het leven kansen krijgt en je blijft ontwikkelen. Als je daar als politicus aan kan bijdragen, dan is mijn missie geslaagd. Als werkgever zie ik dat nu ook, wat er gebeurt als mensen kansen krijgen. Dan zie je ze groeien, dat is zo mooi om te mogen meemaken. Als Kamerlid kan je daar ook aan bijdragen, zeker als je veel het land in gaat en met mensen spreekt. Zoeken naar waar het beter kan. Om vervolgens als volksvertegenwoordiger in Den haag een slimme vertaalslag te maken zodat de overheid nog beter voor hen gaat werken.”   

 

Wat maakt jou een goed politicus? 

“Door mijn achtergrond en de keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt, weet ik zeker dat ik de ervaring en gedrevenheid heb om te werken aan het vinden, creëren en geven van kansen. Die vertaalslag te maken. En dat op mijn eigen energieke en creatieve wijze. Met panache en schwung en de energie om mensen mee te krijgen. Politiek mag ook heel mooi zijn, mensen inspireren en het vertrouwen geven om de beste versie van jezelf te zijn. ”  

 

Hoe vind je het campagnevoeren tot dusver? 

“Bijzonder anders. Zeker ten opzichte van de vele campagnes die ik sinds 2006 voor de VVD heb gevoerd, als voorlichter van de lijsttrekker in Europese en Provinciale verkiezingen en de campagnes die ik lokaal heb geleid in Den Haag. Daardoor had ik er wel een bepaald idee bij. Ik keek ernaar uit, ook omdat ik nu zelf verkiesbaar ben. Vooral naar de vele zaaltjes, waar je goed leert te luisteren en leert wat er wel en juist niet werkt. Als beginnend politicus, is dat: veel met mensen praten, proberen ze met een goed verhaal te overtuigen.  Zo leer je het politieke handwerk. Die leerschool heb je alleen in de praktijk en dat ontbreekt nu wel. Natuurlijk heb je nu online meer bereik en leer ik weer van alles over social media. Al moet ik zeggen… dat ik qua social media inderdaad net iets te vroeg gepiekt heb ja. Zal je net zien dat ik die romantische uitspatting nooit meer ga overtreffen met iets inhoudelijks over politiek!”  

 

Wat doe je in je vrije tijd? En hoe kom je tot rust? 

“Ik sport, ren veel, om de dag. En als het straks weer kan, dan ga ik graag zeilen, maar het meeste kan nu natuurlijk allemaal niet. Al heb ik met twee jonge zoontjes – een van 9 maanden en een van bijna 4 jaar – wel twee nieuwe activiteiten erbij: Duplo en stoeien. Er is dan ook amper rust, maar ik zorg wel dat ik mijn momenten pak met de jongens – en dat wil ik straks ook blijven doen. Verder hou ik van het tafelen en borrelen met vrienden en familie. Zwieren door de stad. Ik kijk er dan ook enorm naar uit dat bijvoorbeeld de horeca, musea en festivals weer open kunnen, dat we kunnen genieten van al het moois dat Amsterdam te bieden heeft. De dingen die het leven echt mooi maken.”  

 

Meer info: bekijk het VVD-profiel van Pim van Strien.