Meer ruimte voor watersport

Kanoënd over de grachten?


De fractievoorzitters van VVD en D66 willen dat de Amsterdamse wateren meer mogelijkheden gaan bieden voor watersport. Zij dienden daartoe een voorstel in bij de gemeenteraad. VVD-fractievoorzitter Marianne Poot: “Amsterdam staat bekend om zijn vele water. Het is eigenlijk zonde dat de mogelijkheden die dit biedt om veilig en goed te kunnen watersporten niet ten volle worden benut.”

In het voorstel wordt het college opgeroepen om, in samenspraak met diverse watersportverenigingen, het Amsterdamse water veiliger en toegankelijker te maken voor watersporten zoals roeien, kanoën of suppen. Veilige op- en afstapplekken en het aanwijzen van officiële routes zouden dit moeten realiseren, waarbij dit laatste er daarnaast voor kan zorgen dat deze activiteiten zoveel mogelijk worden gescheiden van de al bestaande scheeps- en pleziervaart. Tot slot zou er bij de ontwikkeling van de nieuwe stadskernen Haven-Stad en Houthavens een nieuwe zeilschoollocatie moeten verrijzen, en moet de gemeente een nieuwe kitesurf-locatie aanwijzen nu die op IJburg is gesloten. 

In een stad als Amsterdam die steeds dichtbevolkter raakt, kan het water genoeg ruimte bieden om tegemoet te komen aan de behoefte tot sport. Poot: “Sport en recreatie worden in dit plan op een laagdrempelige manier gecombineerd. En als het veilig kan, het Amsterdamse water is schoner dan ooit, kan het ook gewoon ontzettend leuk zijn!”

Lees het ingediende initiatiefvoorstel “Maak Amsterdam watersport vriendelijk” hier