Hello/goodbye: Cleo Scholte & Simon Termorshuizen, bestuurslid Opleiding & Talentmanagement

Onlangs zijn vier van de acht bestuursleden van ons lokale netwerk gewisseld. Daarom spreekt de Amsterdamse VVD in deze serie duo-interviews met het nieuwe en het vertrokken bestuurslid. In het eerste deel van dit ‘hello/goodbye’-vierluik: Cleo Scholte & Simon Termorshuizen, portefeuille Opleiding & Talentmanagement.

Simon & Cleo

Om af te trappen: wat is volgens jullie het mooiste onderdeel van de portefeuille?

Simon Termorshuizen (ST): “Dat zou zeker talentmanagement kunnen zijn, maar dat kan je later pas echt zeggen. De masterclass is wel echt een hoogtepunt van deze portefeuille. Prachtig project, elk jaar weer. Zeker voor de beginnende VVD’er is de masterclass het mooiste wat je kan doen om jezelf te ontwikkelen.”

Cleo Scholte (CS): “Voor nu is dat de masterclass inderdaad. Dat vond ik zelf al toen ik die volgde. Je leert de partij van binnenuit kennen, doet politieke vaardigheden op, spreekt partijprominenten en andere ervaren VVD’ers die heel open zijn over hun ervaringen – allemaal erg leuk en nuttig. En voor wie nog de gemeenteraad in wil, is opgeven natuurlijk echt een must.”

ST: “Zeker het feit dat de masterclass hier in Amsterdam lokaal wordt georganiseerd zorgt voor een mooie dynamiek. Vaak is er veel cohesie tussen de groep, met een biertje achteraf, wat maakt dat de deelnemers elkaar snel weten te vinden. En als de groep leuk is, dan wordt de masterclass vaak ook heel leuk."

CS: “Amsterdammers zijn gemotiveerd, zo horen we vaak. Dat maakt ook weer dat we vaak vanuit de partij te horen krijgen dat sprekers graag naar Amsterdam komen.”

En talentmanagement dan?

CS: “Dat is een belangrijk en continu proces. Niet alleen iets om op te letten in aanloop naar verkiezingen, althans zo zou je zeker naar de Amsterdamse aanpak kunnen kijken.”

ST: “In feite is talentmanagement de continuïteit van je partij. Alle politieke partijen moeten flink aanpoten om elke cyclus in alle gelederen een goede aanwas te hebben. Als er vier mensen uit het bestuur vertrekken moet er bijvoorbeeld wel nieuw talent klaarstaan. Gelukkig kan ons netwerk terugvallen op goede mensen, maar die moeten natuurlijk wel opvallen en actief bijdragen aan onze club. Talentmanagement zorgt ervoor dat we deze mensen weten te vinden en dat we ze helpen groeien.”

Hoe pak je dat dan precies aan?

CS: “Door toegankelijk te zijn. We horen het graag als leden willen overleggen over opleidingsmogelijkheden en coaches. We praten graag met alle leden die daarvoor openstaan, om te horen wat zij graag willen. Onderhand is het een bekend mantra, maar ik zou zeggen: bemoei je ermee, zet je in.”

ST: “Goeie mensen wil je dichtbij houden inderdaad, dan ontstaat er iets moois. Dat is ook de ondersteunende taak van het bestuur, dat zorgt op de achtergrond voor een soepel functionerende club. Of dat nou gaat om campagne, financiën, debat of het ondersteunen van de fractie – wat dat betreft volgen de hoogtepunten elkaar telkens op.”

Klinkt alsof je je met veel moois mag bemoeien. Waarom wil je daar dan nu mee stoppen, Simon?

ST: “Van begin af aan heb ik er geen geheim van gemaakt dat ik in 2022 de gemeenteraad in wil. Vier jaar terug stond ik op plek 18. Mooie plek, maar zoveel zetels haalden we vervolgens niet. Toen was er een nieuw bestuurslid nodig. Daar denk je dan uiteraard over na, maar het was me al duidelijk dat het bestuur erg leuk is om te doen."

Toch is er ook op de politieke voorgrond nog wat werk voor de boeg. Het vertrouwen tussen politiek en kiezer is een thema waar ik al lange tijd mee rondloop. Nou, je kan wel zeggen dat dat per week actueler wordt. De politiek heeft de kiezer nodig om te komen waar ze zijn, kennis op te halen en samen op te trekken. Anderzijds hebben de kiezers goede politici nodig die voor hen de juiste keuzes maken. Je moet op elkaar vertrouwen. Natuurlijk heb ik hierover veel meer te zeggen, maar daar komt mijn gedrevenheid vandaan.”

En dus heeft Cleo het overgenomen. Waar kijk je nu het meest naar uit?

CS: “In mei vinden de selectiegesprekken plaats voor de masterclass, waarna we dan in juni met een fijne groep en mooi programma van start kunnen. De inhoudelijke cursussen zijn vergelijkbaar, maar hopelijk kunnen we deze editie elkaar weer snel fysiek ontmoeten. En los van de masterclass gaat het aanbod van andere cursussen ook weer door. Bekende toppers zijn natuurlijk liberalisme en debatteren, maar we kunnen bijvoorbeeld ook presenteren verzorgen. Veel hangt af van het animo onder de leden, we zijn er voor onze leden en in overleg is er veel mogelijk. Dat trekt me ook het meest. Ik ben geïnteresseerd in mensen, vind het leuk mee te denken over en mee te werken aan de ontwikkeling van mensen. En los daarvan komt er met de komende gemeenteraadsverkiezingen een interessante tijd aan, waarbij ik van binnenuit meer kan meekrijgen over de politiek.”


Wat voor tips heb je je opvolger gegeven, Simon?

ST: “Je moet de aanpak hanteren die het beste bij je past. Iedereen heeft een eigen stijl. Ik ben wat meer on the fly, Cleo werkt wat meer gestructureerd. De tip van m’n voorganger heb ik altijd onthouden en die kan ik ook wel delen nu Marijn dijkgraaf is geworden: leer de vergadering lezen. Als je merkt dat de voorzitter er een eind aan wil breien, dien dan geen wvttk meer in en maak de vergadering niet onnodig langer."

Tot slot: wat ga je missen?

ST: “Van tevoren was duidelijk dat ik geen verkiezingsronde als bestuurslid zou meedoen, maar da’s ergens toch wel jammer. Die tijd is intensief, maar wel erg mooi.”