Renovatie historische winkelpuien krijgt dankzij VVD nieuwe impuls

Naar aanleiding van vragen van VVD-raadslid Dorienke de Grave-Verkerk heeft het college de subsidie voor de renovatie van historische winkelpuien verruimd. Hierdoor kunnen meer Amsterdamse ondernemers historische gevelreclames, gedecoreerde plafonds en gevelonderdelen in oude staat herstellen. Dit knapt niet alleen de winkels zelf op, maar ook het straatbeeld. “Puien maken de stad en kunnen straten maken of breken. Een renovatie draagt bij aan een prettige leefomgeving voor onze inwoners” stelt de Grave-Verkerk

Verborgen schoonheid: 

Veel Amsterdamse winkelpanden zijn al eeuwen oud en herbergen al decennialang winkels of horecagelegenheden. De economische voorspoed en groeiende welvaart die de stad door haar geschiedenis heen gekend heeft, zorgde ervoor dat plaatselijke handelaren floreerde en hun ondernemingen huisde in prachtige panden. Veel van deze fraaie puien zitten echter verborgen achter lagen verf, reclameborden en rolluiken.  


In de vorige raadsperiode diende de toenmalige VVD-raadsleden Van der Ree, Ruigrok en Toonk het initiatiefvoorstel ‘Amsterdam in de etalage’ met succes in. Hierin werd voorgesteld te inventariseren welke historische winkelpuien en gevelreclames – al dan niet verborgen – gerenoveerd zouden kunnen worden om deze in de oorspronkelijke staat te herstellen. Het succes van dit voorstel was dermate dat de gehele subsidie is gespendeerd en er gevels op onder andere de Plantage Kerklaan en de Jan Evertsenstraat zijn gerestaureerd. 

 

Succesvolle verlening: 

Onlangs diende de Grave-Verkerk samen met de raadsleden Biemond (PvdA), Nadif (GL), Boomsma (CDA) en Nanninga (JA21) vragen in, waarin werd aangespoord om de subsidie te verlengen. “Amsterdammers willen ook fysiek blijven winkelen, maar het aspect ‘beleving’ wordt hierbij veel belangrijkerVerzorgde winkelgebieden met een historische en artistieke uitstraling dragen versterken dit aspect en dragen bij aan de leefbaarheid van de stad,” aldus De Grave Verkerk 

Het pleidooi bracht het gewenste resultaat. Het college heeft 200.000 euro beschikbaar gesteld voor de renovatie waardoor ondernemers geënthousiasmeerd kunnen worden om hun puien op te knappen. 


Lees hieronder de schriftelijke vragen van de VVD aan het stadsbestuur. Klik hier voor de brochure die verscheen naar aanleiding van het initiatiefvoorstel van de VVD.