Positieve resultaten met pilot gerichte wapencontroles. VVD steunt continuering aanpak

De VVD is blij met de resultaten die de proef met gerichte wapencontroles hebben opgeleverd. VVD-lijsstrekker Claire Martens: “Deze proef laat zien dat gerichte wapencontroles bijdragen aan een veiligere stad. Wat de VVD betreft wordt dit middel komend jaar vaker ingezet in de strijd tegen wapengeweld.”

De afgelopen maanden zijn er bij gerichte wapencontroles, ook wel preventief fouilleren genoemd 2368 personen gecontroleerd, waarvan 19,7% jonger was dan 20 jaar. Bij deze actie zijn er 100 wapens in beslag genomen. Het gaat hierbij om messen, maar ook om wapens zoals boksbeugels die onder de Wet wapens en munitie vallen. In de gebieden waar controles plaatsvonden steunt 70% van de bewoners deze controles.

 

Martens: “De resultaten van deze kleinschalige pilot bevestigen wat de VVD al jaren roept: preventief fouilleren vermindert wapenbezit, wordt breed gesteund door bewoners en draagt bij aan een veiliger gevoel op straat. Bovendien laat deze proef zien dat de vrees van de gemeenteraad voor etnisch profileren ongegrond is geweest.”

 

Wat de VVD betreft is de inzet van waarnemers niet meer nodig. Martens: “Wat ons betreft zit het werk van de waarnemers erop, nu blijkt dat etnisch profileren te alle tijden wordt vermeden en voorkomen.”

 

Burgemeester Halsema heeft in reactie op de resultaten aangegeven komend jaar de wapencontroles gerichter voort te willen zetten. Ook wil de burgemeester onderzoeken hoe de controles nog effectiever georganiseerd kunnen worden.


“Wij steunen het voornemen van de driehoek om de komend jaar deze controles door te ontwikkelen. Het doet ons goed te zien dat het VVD-voorstel om detectiepoortjes, die fysieke controles beperken, in te zetten wordt overgenomen,” aldus Martens.