Interview met Daan Wijnants (kandidaat GR no. 5) over veiligheid

Wat doe je naast de politiek? Wat zijn jouw persoonlijke drijfveren?

Recentelijk ben ik begonnen bij WePublic, een strategisch communicatie- en public-affairskantoor. Dat is hopelijk beter te combineren met mijn werk als raadslid dan mijn vorige baan bij een scale-up. In ieder geval qua uren. 

Amsterdam heeft mij altijd aangetrokken omdat het in Nederland de enige stad is met een grootstedelijke allure. Ik woon hier al 14 jaar met veel plezier. Maar als je er een tijdje woont gaan je toch dingen opvallen die minder goed gaan. 

Veiligheid is dagelijks in het nieuws. Toen ik in de Rivierenbuurt woonde was er een liquidatie. Dat is heel aangrijpend. Dat soort problemen heeft mij gemotiveerd zelf aan de slag te gaan. Vergismoorden zouden bijvoorbeeld echt niet moeten kunnen in Nederland. 

Hoe onveilig is Amsterdam eigenlijk? Wat heeft het college de afgelopen vier jaar verkeerd gedaan wat jij anders wil doen?

Er wordt vaak gedaan alsof Amsterdam niet zo’n veiligheidsprobleem heeft, maar dat heeft Amsterdam wel. Dat zit hem in ondermijning, dat jongeren steeds makkelijker aan wapens komen, dat geweld normaler wordt. Of dat LHBTI’ers niet meer altijd hand in hand over straat kunnen en regenboogvlaggen worden verbrand. 

De burgemeester is best een goede bondgenoot van de VVD, bijvoorbeeld op het onderwerp preventief fouilleren. Maar het college heeft ook echt dingen laten liggen. Over uitbreiden van cameratoezicht wordt veel te dogmatisch gedaan. Ook is er geen enkel bewijs dat de politie etnisch profileert bij preventief fouilleren. We roepen het al jaren, maar er moet ook meer handhaving komen. Er vinden enorm veel arrestaties plaats op de Wallen. Het zou helpen om daar een steunpost voor de politie te hebben. 

De oplossing voor veiligheid is echt niet alleen maar meer repressie. Maar de softe toon van sommige partijen is natuurlijk ook een lachertje. Tussen die twee uitersten moet een middenweg worden gevonden. Dat zie ik als mijn missie. 

Het gaat ook om de vraag voor wie de stad is. Als jij met je vrienden wat gaat afspreken, denk je er niet aan om naar de Wallen te gaan. Terwijl dat één van de mooiste stukjes van de stad is. Dat is dus niet meer voor de Amsterdammers. Dat is belachelijk. Daarom willen we een ingezetenencriterium voor coffeeshops invoeren en ook raamprostitutie uitfaseren. Dat laatste omdat je gedwongen prostitutie, die er gewoon is, niet over je kant kunt laten gaan. 

Hoe zie jij de campagne en verkiezingen tegemoet? 

Het klinkt cliché, maar deze verkiezingen zijn weer erg belangrijk. Het lijkt erop dat GroenLinks een fors verlies gaat lijden. Ik hoop dat alle VVD’ers gaan stemmen. Wij kunnen gewoon de grootste worden. 

Veel mensen zijn de afgelopen vier jaar negatiever over de stad geworden: Amsterdam is duurder, moeilijker bereikbaar, er mag minder, er is meer betutteling. Ik hoop dat we met ons team en nieuwe energie een nieuw elan en positiviteit kunnen brengen.