Interview met Stijn Nijssen (kandidaat GR no. 7) over duurzaamheid en persoonlijke ambities

Een mooie vraag om mee te beginnen is natuurlijk: waarom sta jij op de lijst namens de VVD?

Ik geloof dat de VVD in Amsterdam een uniek verhaal heeft, en aan dat verhaal is behoefte in Amsterdam. Aan onze rechterkant bevinden zich hele conservatieve partijen, terwijl de partijen links van ons bijna als een soort moes bij elkaar plakken. Daar tussenin staan wij, met op veel thema’s een unieke positie. Neem geweld tegen de LHBTIQ+ gemeenschap, waar wij als enige een combinatie van preventie en repressie voorstellen. Of duurzaamheid, waar we over windmolens niet principieel de deur dichtgooien, maar voorstellen ze in de haven te plaatsen en in de stad in te zetten op isolatie en zonnepanelen. Die combinatie van doen wat nodig is en zoeken naar een oplossing die werkt voor mensen maken wij mijns inziens het best.

Dat klinkt best progressief. Zijn wij dan toch die “linkse Amsterdamse tak” van de VVD?

In mijn ogen zijn we vooral fris liberaal. We zijn niet bang om te veranderen of vooruit te denken en we proberen een “open mind” te houden. Dus we blijven niet stilstaan maar we hebben ook niet voor elk probleem een religieuze overtuiging over een bepaalde oplossing. Hoe andere VVD’ers ons precies zien daargelaten denk ik dat het er vooral om gaat dat je bepaalde waarden met elkaar deelt. Daarbij blijft onze aanpak sterk gebaseerd op liberale ideeën zoals vrijheid en het nemen van individuele verantwoordelijkheid.

We spraken al kort over duurzaamheid; jij staat binnen onze partij bekend als iemand die zich daar hard voor maakt. Wat brengt de VVD op het thema duurzaamheid?

Eigenlijk wat ik zojuist al zei: we zijn niet bang om vooruit te denken en de nodige stappen te zetten, maar we denken wel na over de beste en meest realistische weg. Het liefst los ik dit probleem natuurlijk morgen voor iedereen op, maar de realiteit is dat we nog wel voor een aantal grote uitdagingen staan. Om bijv. van het gas af te komen staan we als gemeente voor een enorme opgave met ons elektriciteitsnet, maar ook de bewoner wil gewoon weten waar ze aan toe is.

Je kunt er dan voor kiezen het als Amsterdam 10 jaar eerder te willen regelen in 2040, zoals GroenLinks en D66. Ik vind het, als we nu al weten dat dat eigenlijk niet haalbaar is, veel eerlijker om ons maximaal in te spannen om te doen wat wél kan en bewoners daarbij te helpen. De VVD is wat mij betreft de enige die dat eerlijke verhaal vertelt.

Je zou ook kunnen zeggen: de VVD heeft minder gevoel voor urgentie dan die andere partijen.

In de laatste jaren is dat gevoel van urgentie gelukkig ontstaan. En ja, er waren andere partijen die duurzaamheid eerder agendeerde, maar ook wij hebben die beweging inmiddels gemaakt. Je ziet dat ook terug in de miljarden die ervoor zijn vrijgemaakt in het landelijk coalitieakkoord. Ook hier in Amsterdam hebben we veel goede plannen, het is niet voor niks dat we er in het verkiezingsprogramma uitgebreid op ingaan. Deels heeft het denk ik ook te maken met een hele generatie, waaronder jij en ikzelf ook vallen, die dit gewoon heel urgent en belangrijk vindt. Dat is net zo goed waar voor een jonge VVD’er als andere jongeren.

Je zit zelf sinds 2019 in de raad. Hoe kijk je op de laatste jaren terug? Waar ben je trots op?

Ik denk bij die periode ook zeker aan de verandering op duurzaamheid binnen de VVD waar het net over hadden. Ik ben er trots op dat ik, samen met een hoop anderen, binnen de VVD Amsterdam het vuurtje op duurzaamheid en de energietransitie verder heb kunnen aanwakkeren. Waar het misschien vooral begon met een handtekening onder het Klimaatakkoord, merk ik dat we inmiddels ook de goede intrinsieke motivatie hebben. We vinden als Amsterdamse VVD het klimaat en vergroening belangrijk, ook als dat geld kost. Dat we daar steeds uitgesprokener over zijn, daar ben ik zeker trots op.

Wat zijn jouw drijfveren?

Om mijn drijfveren te begrijpen moeten we eigenlijk terug naar mijn schooltijd. Leren ging me altijd makkelijk af maar sociaal had ik wat meer moeite. Ik heb geluk gehad dat er in mijn omgeving veel mensen waren om me daarbij te helpen, een steuntje in de rug te bieden, en me uit te dagen. Zonder die mensen was het een stuk lastiger geweest. Mijn drijfveer komt daar dan ook vandaan. Ik wil dat iedereen, ook mensen die misschien minder geluk met hun omgeving hebben, iemand heeft die ze helpt het beste uit zichzelf te halen. En welke rol een gemeente daarin kan spelen, dat vind ik heel relevant.

Je hebt een grote rol in de campagne, hoe loopt dat? Wat verwacht je?

Waar ik blij mee ben is de hele grote groep mensen die zin heeft om mee te doen, bijvoorbeeld bij het flyeren of andere campagne events. Het is natuurlijk altijd even afwachten hoeveel mensen precies op komen dagen, en eerlijk gezegd ben ik elke flyerdag weer positief verrast. De energie is ook heel positief, zowel onder de leden als bij het team. We hebben ook een diverse lijst, van jong tot oud, van veel politieke ervaring tot weinig politieke ervaring. Dat alles bij elkaar stelt ons in staat om altijd en overal mee te doen. Als je het mij vraagt doen we met zo’n enthousiast team mee om de prijzen en maken we echt kans om in het College te komen.

En tot slot: als ik jou volgend jaar spreek, welk doel heb je dan bereikt?

Ik hoop ten eerste dat wij onze handtekening onder een coalitieakkoord hebben staan. Op bijvoorbeeld duurzaamheid staat in dat akkoord een slimme oplossing waar wij een belangrijke rol in hebben gespeeld. Daarnaast zijn wij zoals ik al zei de enige die straatintimidatie stevig aanpakt, én inzet op educatie ter preventie van geweld tegen minderheden. Het zou heel mooi zijn als we daarop een serieuze aanpak kunnen presenteren in het coalitieakkoord, want dat geweld moet echt stoppen.

Stijn, succes en dankjewel!