Gemeente Amsterdam start op initiatief van de VVD een campagne tegen seksuele- en straatintimidatie


Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, een dag om extra aandacht te vragen voor de positie van vrouwen. De Amsterdamse VVD vindt dat vrouwen in veiligheid en vrijheid over straat moeten kunnen. Altijd. Helaas is dat niet het geval. In Amsterdam heeft een verontrustend hoog percentage van de jonge vrouwen last van straatintimidatie. Nafluiten, sissen, bespuugd of nagefloten worden: 75% van de jonge meisjes en vrouwen tussen de 15 en 34 jaar hebben hier in het afgelopen jaar mee te maken gehad. En dat is onacceptabel.

 

Fractievoorzitter Claire Martens heeft daarom een voorstel ingediend om straatintimidatie aan te pakken. Dat grofweg driekwart van de jonge vrouwen niet veilig en vrij over straat kan, mag immers niet worden geaccepteerd. Het kan niet zo zijn dat straatintimidatie onderdeel is van het dagelijks leven van vele Amsterdammers. Daarom moet er een tandje bij in de aanpak om straatintimidatie te stoppen.

 

Een belangrijk onderdeel uit dit voorstel is een bewustwordingscampagne rondom straatintimidatie. Burgemeester Halsema heeft dit plan omarmd en in de week van Internationale Vrouwendag 2023 is ze dan ook gestart met de campagne ‘Stop seksuele intimidatie’. Fractievoorzitter Claire Martens: "Driekwart van de jonge vrouwen krijgt te maken met seksuele- en straatintimidatie, dat zijn schokkende cijfers. Maar ik vrees dat dat voor de meeste vrouwen niet als verrassing komt. In Amsterdam moet iedereen vrij en veilig zijn, dat is een prioriteit. We zijn blij dat de burgemeester ons voorstel voor een offensief omarmt en direct start. We missen het stuk repressie nog wel, maar daar zullen we bovenop blijven zitten."

 

De campagne ‘Stop seksuele intimidatie’ is vanaf woensdag 8 maart door de hele stad te zien.