Nieuw VVD-raadslid: Laurent Staartjes

In verband met het vertrek van Yolanda Hoogtanders wordt Laurent Staartjes ons nieuwe raadslid. Wij stellen hem graag aan jullie voor!

Laurent Staartjes

Op woensdag 19 juli is Laurent Staartjes beëdigd als raadslid in Amsterdam. Zijn voorganger, Yolanda Hoogtanders, vervolgt haar politieke carrière als burgemeester van Roermond. Voordat Laurent de gemeenteraadsfractie weer compleet maakte, zette hij zich in als VVD-fractievoorzitter in de stadsdeelcommissie van Amsterdam-West. Als geboren en getogen Amsterdammer beschouwt hij deze kans als een grote eer.

Laurent studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en is in 2012 afgestudeerd als algemeen socioloog en staats- en bestuursrechtjurist. Na zijn studie heeft hij voor verschillende onderzoeksbureaus en beleidsonderzoekers gewerkt. In 2015 is hij begonnen als zelfstandige onder de naam ‘Bureau Lokaal’. Naast zijn werk als onderzoeker maakt Laurent zich hard voor de cultuursector. Hij is voorzitter van stichting ‘Studio Pancake’ die, samen met cultuurmakers en ondernemers met een sterk maatschappelijke achtergrond, positieve initiatieven organiseren. Ze zetten zich in om vrijgevigheid te versterken, eenzaamheid tegen te gaan en om saamhorigheid te versterken. In 2018 is Laurent gekozen als stadsdeelcommissielid van Amsterdam-West en nu in 2023 is hij geïnstalleerd in de gemeenteraad. Wij stellen Laurent daarom graag aan jullie voor!


Hoe zouden jouw vrienden jou omschrijven?

“Als iemand die maatschappelijk betrokken is, weet waar de gezelligste restaurants zijn te vinden en over vrijwel elk onderwerp eindeloos kan ouwehoeren.”


Welke lessen heb je meegenomen uit jouw tijd als stadsdeelcommissielid in Amsterdam-West?

“Beleid dat de gemeente op stedelijk niveau vaststelt is vaak heel abstract geformuleerd. Op stadsdeelniveau wordt vervolgens inzichtelijk wat dat beleid concreet betekent voor de levens van mensen. De les die ik leerde is dat het altijd belangrijk is om die vertaalslag te maken: wat betekent dit plan nou echt voor de buurt? Het werk in de stadsdeelcommissie dwingt daar ook toe. Daarnaast leerde het commissiewerk ook dat besluiten altijd in gezamenlijkheid genomen worden: je doet het samen dus het is geven en nemen.”


Wat was jouw droombaan toen je een kind was?

“Als kind leek het mij fantastisch om een eigen stripboekenwinkel te hebben. De hele dag Donald Ducks lezen en toch geld verdienen. Het ondernemende heeft mij nooit losgelaten.


Wat is het hoogtepunt uit jouw tijd als stadsdeelcommissielid?

“Het hoogtepunt was een speciale stadsdeelconferentie die wij vorige periode gehouden hadden in het kader van de bouwdynamiek. Een dossier (over de vele verbouwingen in Amsterdam) waar wij als stadsdeelcommissie vier jaar lang intensief over hadden gesproken. Aan de ene kant is het fijn dat mensen dankzij een extra uitbouw gelukkig kunnen worden in hun huidige woning. Aan de andere kant levert al dat bouwen en verbouwen veel herrie en drukte op voor de buurt. Daar moeten dus goede afspraken over gemaakt worden. Tijdens die conferentie werd inzichtelijk wat al dat vergaderen concreet had opgeleverd en dat inspireerde behoorlijk.”


Wat bestel jij op het terras op een warme zomerdag?

“Hetzelfde als ik zou bestellen op een koude winterdag of tijdens een gure herfstbui: een Duvel. Mijn favoriete bier waar ik altijd van kan blijven genieten.”


Jij neemt onder andere de portefeuille Ruimtelijke Ordening over, waarom heeft deze portefeuille jouw interesse?

“Door ruimtelijke professionals (planologen etc.) wordt Ruimtelijke Ordening vaak gezien als een apolitiek beleidsterrein. Het is toch vakkennis en niet de politiek die bepaalt wat 'een goede ruimtelijke ordening' is'? Politici lijken dat soms ook te denken maar in de praktijk is dat niet geval. Juist binnen Ruimtelijke Ordening worden hele fundamentele en grote politieke discussies beslecht. Dat kan gaan om hele basale vraagstukken (vinden we extra vuilnisbakken belangrijker dan wat snippergroen?), maar ook om grote vraagstukken. Wil Amsterdam bijvoorbeeld nog ruimte reserveren voor de maakindustrie en zo ja, mag dat ten koste gaan van woningbouw of andere voorzieningen? Dat spanningsveld tussen techniek en politieke waarden vind ik interessant en ik kijk ernaar uit om in de gemeenteraad daar onderdeel van te zijn.”


Wat is jouw meest geliefde plek in de stad?

“Ik heb een Artis jaarkaart. De mooiste tuin van Amsterdam. Hoewel de dierentuin in alle seizoenen mooi is, is deze tijdens de ARTIS-Zoomeravonden op zijn mooist!”


Waar ga jij je de komende tijd als gemeenteraadslid voor inzetten?

“Vorig jaar constateerde de Rekenkamer Metropoolregio Amsterdam dat de ambities van het college vaak niet goed navolgbaar zijn. Welke beloftes en ambities worden nou wel en niet nagekomen of waargemaakt? We weten het eigenlijk niet. Als gemeenteraadslid wil ik mij ervoor gaan inzetten dat op mijn portefeuilles dat inzichtelijker wordt. De Amsterdammer kan dan bepalen of ze wel of niet tevreden zijn met de inspanningen die geleverd worden.”


Als jij met bekend persoon zou mogen dineren, wie zou dat dan zijn?

“De Franse president Macron lijkt mij niet alleen heel inspirerend gezelschap, hij zou volgens alle verhalen ook precies weten waar je in Parijs goed kan eten. Dubbele winst.”


Wat wil jij in 2026 hebben bereikt?

“Ik geloof dat een raadslid alleen in gezamenlijkheid iets kan bereiken. Mijn ambitie is dan ook om in 2026 een meerderheid van de raad overtuigd te hebben dat het beter is als de gemeente een paar taken heel goed uitvoert, dan een heleboel dingen half doet. In Amsterdam (waar we de last van de gehele wereld op onze schouders willen dragen) zal dat nog een behoorlijke klus worden.”


Welke eigenschap van de stad Amsterdam maakt jou trots?

“Waar ter wereld je ook komt staat Amsterdam bekend als vrij- en eigenzinnig. Een eigenschap die we moeten koesteren.”


De Amsterdamse VVD is zeer verheugd met het aantreden van Laurent als raadslid. Laurent is een grote aanwinst voor de liberale politiek in de stad. Voor het komende reces wensen wij hem veel succes met het inlezen op al zijn beleidsterreinen!


Wil je contact opnemen met Laurent? Klik dan hier voor zijn contactinformatie.