Wonen

Een woning is in Amsterdam alleen beschikbaar als je lang op een wachtlijst staat of drie keer modaal verdient. Dat moet anders. Daarom zetten we in op fors meer nieuwbouw, verdubbeling betaalbare koopwoningen en als noodmaatregel een opkoopverbod van woningen in de hele stad. Zo heeft ook de leraar en verpleegkundige weer een toekomst in de stad. Een koopwoning is van jou en niet van de gemeente; het erfpachtstelsel schaffen we daarom af.

De Amsterdamse woningmarkt moet werken voor iedereen. Dat betekent dat er een gevarieerd aanbod van woningen is voor mensen met een laag-, midden en hoog inkomen. Het is niet realistisch om te verwachten dat je altijd alles voor het uitzoeken hebt. Het moet wel realistisch zijn dat een hardwerkende docent, supermarktmedewerker, starter of een gezin een fatsoenlijke woning kunnen vinden in de stad. Een woning die schoon, heel en veilig is. Een woning waar goede voorzieningen in de buurt zijn zoals parken, scholen, kinderopvang, openbaar vervoer en uitvalswegen. Een woning die betaalbaar is en past bij je inkomen.

Amsterdam is misschien wel de mooiste stad van de wereld. Met de nieuwbouw en uitbreiding moet dat zo blijven. De VVD wil daarom geen verstikkende regels maar ruimte voor creativiteit en ondernemerschap van architecten, beleggers en woningbouwcorporaties om de stad gezamenlijk nog mooier te maken. De VVD wil het cultureel erfgoed behouden, ook bij stadsvernieuwing. Dat betekent niet dat er niets mag veranderen in een wijk. Nieuwbouw maakt de stad mooier en kan vaak in een herkenbare Amsterdamse stijl. De VVD wil dat de woningmarkt een normale markt is. Een markt waar je je met een normaal inkomen een goede woning kunt veroorloven. Maar ook een markt waar beleggers helpen om meer goede woningen te bouwen. Beleggers en corporaties zijn nodig om woningen te bouwen. Daar zijn kaderstellende regels voor nodig, zodat ze samen met ontwikkelaars en architecten de stad mooier kunnen maken. Geen verstikkend oerwoud aan regels en micromanagement.

Portefeuillehouder: Myron von Gerhardt.


Volledig verkiezingsprogramma? Klik hier.