VVD in Amsterdam aan kop

Uit een opiniepeiling van Maurice de Hond komt de VVD in Amsterdam als grootste partij uit de bus. “Wat ontzettend gaaf om te zien dat het zomaar zou kunnen: de VVD als grootste partij van onze stad”, reageert VVD-fractievoorzitter Marianne Poot.

De peiling, die De Hond eind februari hield, laat zien dat de steun voor de VVD met 15% een stabiele factor blijft onder het Amsterdamse electoraat. De coalitiepartijen GroenLinks en D66 laten krimp zien ten opzichte van de vorige verkiezingen, waar de PvdA juist een comeback maakt.

 

Poot: “De krapte op de woningmarkt, hogere lasten voor bewoners en ondernemers, anti-autobeleid en de mogelijke komst van enorme windturbines vlak bij woningen: in deze peiling zie je duidelijk terug dat veel Amsterdammers afknappen op dit college. Als VVD maken wij écht andere keuzes.”

 

Vorig jaar presenteerde de VVD eigen begroting, ‘Met keuzes door de crisis’. Hierin wordt veel meer ingezet op het bouwen van koop- en huurwoningen, lagere lasten, een kleinere overheid, werkgelegenheid en omscholingsprogramma’s, ondergrondse garages en meer reiniging en handhaving. “De VVD laat zien dat het anders kan en Amsterdammers kunnen straks laten zien dat zij het anders wíllen,” zegt Poot.  

 

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 behaalde de VVD in Amsterdam 15,3% van de stemmen. Bij de daaropvolgende verkiezingen voor de gemeenteraad in 2018 en Provinciale Staten in 2019 zakte dit percentage naar 11%. Inmiddels, mogelijk mede vanwege de uitwerkingen van het collegebeleid in Amsterdam, is Amsterdam terug op het niveau van 2017.

 

De Tweede Kamerverkiezingen van 15, 16 en 17 maart zijn de eerstvolgende graadmeter die de stemming onder Amsterdammers laat zien. Poot: “Wij roepen iedereen op om te gaan stemmen. De potentie is er. Het zou fantastisch zijn als we laten zien dat de VVD het kan. Dus ga stemmen! Nu, en natuurlijk ook volgend jaar